Franc Jozef dukat, mali i veliki – cena i sve šta treba da znate o njemu

franc-jozef-dukat
Sadržaj

Kratak istorijski pregled

Franc Jozef dukat predstavlja istoriju Austrijskog carstva. Franc Jozef bio je austrijski car od 1848. do 1916. Godine. Takođe, bio je i kralj Ugarske između 1857. i 1916. godine. Ime Franc Jozef često možemo sresti u nazivima (oblicima) kao što su Franc Ios ili Franjo Josip. Franc Jozef bio je stric čuvenog Franca Ferdinanda, čija smrt je bila povod za izbijanje Prvog svetskog rata.

O Franc Jozef dukatu

Mali dukat

Dukat Franc Jozef kovan je između 1852. i 1915. godine. Bogat je detaljima, ukrašen moćnim grbom habzburške dinastije, jedne od najstarijih kraljevskih porodica u Evropi. Kako je vreme prolazilo, broj dukata se povećavao. U prvih pet godina, kovano je prosečno oko 100.000 dukata, dok je između 1900. i 1915. godine taj broj porastao na preko 300.000 dukata godišnje.

Mali dukat, poznat i kao jednostruki Franc Jozef zlatnik, teži 0,1106 unci, sa prečnikom od 20mm i debljinom od 0,75mm. Sastoji se od 98,6% čistog zlata i spada u najviše finoće zlata, kada je red o klasičnim dukatima. Što se tiče karata, iznosi 23,6 karata.

Veliki dukat

Veliki, tj.četvorostruki Franc Jozef dukat ima težinu koja je četiri puta veća od jednostrukog, tj.13,96 grama. Sastoji se od 98,6% čistog zlata, sa ukupno 23,6 karata.

Pored toga što je ovaj dukat Franca Jozefa veći i teži, na njemu je drugačiji portret na prednjoj strani, dok je poleđina ista kao kod malog dukata.

Kako prepoznati autentičnost dukata?

Pre svega, treba dobro da se informišete. Kao i sve što ima veliku vrednost, i ovom dukatu preti opasnost od falsifikovanja. Kako da znate da je dukat Franc Jozef pravi, autentičan? Kupujte ga samo kod ovlašćenih prodavaca. Takođe, možete koristiti preciznu vagu i šubler za proveru težine i dimenzija dukata.

Cena i budućnost Franc Jozef dukata

Franc Jozef dukat prati cenu zlata. Osnovna vrednost određena je sadržajem finog zlata. Takođe, cena zavisi i od ostalih faktora, uključujući cenu zlata na svetskom tržištu.Trenutna cena malog dukata je između 220 i 250 eura, dok se četvorostruki dukat prodaje po ceni između 850 i 950 eura. Franc Jozef dukat je simbol dugoročne stabilnosti. S obzirom na svoju popularnost i likvidnost, ovaj dukat je odlična investicija, koja će sigurno zadržati svoju vrednost u budućnosti.

Sve šta trebate znati o zlatnom dukatu Franc Jozef

Šta je Franc Jozef dukat i ko je bio Franc Jozef?

Franc Jozef dukat je zlatnik koji je kovan u čast cara Franc Jozefa, austrijskog cara od 1848. do 1916. godine. Franc Jozef je poznat je po svojoj dugoj vladavini. Austro- Ugarska monarhija je nekoliko vekova kovala ovaj dukat, da bi omogućila robnu razmenu sa celim svetom. Zlatni dukat Franca Jozefa nije imao službenu nominalu izraženu u valuti, već se njegova vrednost temeljila na vrednosti čiste mase zlata od koga je izrađen.

Koje su glavne karakteristike malog Franc Jozef dukata?

Mali Franc Jozef dukat je zlatnik težine 0,1106 unci, prečnika 20 milimetara, debljine 0,75 milimetara i finoće 986, što znači da sadrži 98,6% čistog zlata (23,6 karata). Na licu ovog zlatnika je portret Franca Jozefa, dok se na poleđini nalazi austrijski dvoglavi orao.

Kako se četvorostruki Franc Jozef dukat razlikuje od malog?

Četvorostruki Franc Jozef dukat je četiri puta teži od malog dukata, ima masu od 13,96 grama. Takođe, ima istu finoću od 986 i iste dimenzije u pogledu prečnika (39,6 milimetara) i debljine (0,75 milimetara). Osnovna razlika je u veličini i težini. Četvorostruki dukat Franca Jozefa na revers strani, u dnu ispod dvoglavog orla, ima ispisan broj četiri, što znači da nosi četiri puta veću masu od jednostrukog.

Kako mogu prepoznati da li je moj Franc Jozef dukat pravi?

Kao što smo već napomenuli, prvo se informišite. Ako utvrdite tačnu gramažu i parametre (debljinu i prečnik), ne možete pogrešiti. Ipak, posavetujte se sa stručnjacima.

Kako se cena Franc Jozef dukata formira?

Cena Franc Jozef dukata varira u zavisnosti od cene zlata na berzi, ali i drugih faktora prodaje. Retki ili posebni primerci Franc Jozef dukata mogu imati višu vrednost. Cena se često ažurira u skladu sa tržištem zlata.

Da li je Franc Jozef dukat dobar izbor za investiciju?

Naravno da je odličan izbor za investiciju. Vrednost dukata Franca Jozefa godinama beleži konstantan rast. Jednostavno, ulaganjem u ovaj dukat, nećete pogrešiti. Franc Jozef dukat se smatra dobrom investicijom zbog svoje popularnosti, likvidnosti i istorijske vrednosti. Ipak, kao i kod svake investicije, pažljivo istražite i pručite sve aspekte, pre nego što se odlučite da investirate.

Gde mogu kupiti Franc Jozef dukat?

Franc Jozef dukate možete kupiti kod ovlašćenih zlatara, numizmatičkih prodavaca, ili putem online platformi. Važno je izabrati pouzdanog prodavca sa dobrim reputacijama kako biste bili sigurni u autentičnost dukata. Preporučujemo kupovinu Franc Jozef dukata od ovlašćenih zlatara, pouzdanih izvora, koji garantuju svojim pečatom i sertifikatom.

Kako se Franc Jozef dukat čuva?

Dukat Franc Jozef treba čuvati kao i sve vredne stvari, u zaštićenom okruženju da se ne bi oštetili.Preporučujemo vam numizmatičke kapsule ili u plastičnim vrećicama kako bi se sprečio kontakt sa vlagom i vazduhom. Čuvanje u sefu ili sigurnosnoj kutiji je takođe jedna od dobrih ideja, zbog vrednosti ovih zlatnika.

Da li je Franc Jozef dukat popularan među kolekcionarima?

Svakako. Franc Jozef dukat je veoma popularan među numizmatičarima i kolekcionarima širom sveta. Ovaj dukat ima bogatu istoriju, što je atraktivno za kolekcionare. Besprekoran estetski dizajn čini ga atraktivnim za sve one koji se bave sakupljanjem numizmatičkih predmeta ili za one koji žele da poklone originalan i vredan poklon.

Postoje li varijacije u dizajnu Franc Jozef dukata?

Dizajn Franc Jozef dukata je uglavnom konstantan, ali postoje različite godine kovanja i varijacije u detaljima. Kolekcionari često tragaju za različitim godišnjim izdanjima i detaljima, što može uticati na njihovu vrednost. Retki ili posebni Franc Jozef dukati imajum posebne oznake ili ograničena izdanja. Kao takvi, mogu imati i značajnije višu cenu, ako ih poredimo sa standardnim izdanjima. Cena će im zavisiti od same retkosti i potražnje na tržištu.

Da li je Franc Jozef dukat dostupan samo u Srbiji?

Franc Jozef dukat nije ograničen samo na naše tržište. U Srbiji postoji veliko interesovanje kad je u pitanju ovaj dukat, ali on je popularan među kolekcionarima i investitorima širom Evrope i sveta. Dukat Franca Jozefa može se naći na međunarodnom tržištu numizmatičkih predmeta. Ovi dukati su izuzeti od poreza i kao takvi mogu se menjati širom Evrope, od strane trgovaca i investitora.

Kako vam možemo pomoći?

Razumevanje kako pravilno proračunati cenu zlata po gramu zlata ključno je za postizanje fer i povoljne prodaje. Pratite trenutne cene zlata, utvrdite čistoću vašeg zlata i koristite online kalkulatore kako biste bili dobro informisani prilikom pregovora sa otkupljivačima. Pametno upravljanje ovim aspektima vam pomaže da ostvarite najbolje moguće rezultate prilikom prodaje vašeg zlata.

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono zlato ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata.

Svoje zlatne poluge i dukate možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam poluge i pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!

Koristimo kolačiće kako bismo unapredili funkcionalnost našeg sajta. Pritiskom na dugme prihvatate korišćenje kolačića.