Investiciono srebro: siguran put ka finansijskoj stabilnosti

investiciono-srebro
Sadržaj

Srebro je plemeniti metal, mekan, lako obradiv, svetlucave bele boje i zato se od davnina koristi za pravljenje nakita. Srebro poseduje specifične fizičke i hemijske osobine zbog kojih ima široku primenu u industriji, medicini, fotografiji, sve do pribora za jelo. Trenutno, srebro se kopa širom sveta. Zanimljiv je podatak da, na svetu ima 17 puta više srebra nego zlata.

Investiciono srebro zaista ima realnu vrednost koja koristi zaštiti vrednosti kapitala u vreme inflacije, kada njegova cena prilično raste. Za sve one koji planiraju da ulažu u investiciono srebro važna informacija je ta, da je cena srebra po unci od 2001. godine do danas porasla sa 4 na 18 dolara.

Prednosti investiranja u srebro

Diversifikacija portfolija

Investiranjem u srebro, vi ćete diversifikovati svoj portfolio. To je bitno, jer je diversifikacija ključna strategija za smanjenje rizika u investiranju. Ako imate različite vrste imovine u svom portfoliju, imate manju verovatnoću da izgubite sav svoj kapital, u slučaju da se jedna investicija ne ostvari onako kako ste planirali. Mora se priznati da je investiciono srebro dobar partner.

Očuvanje vrednosti imovine

Za razliku od raznih drugih investicija, koje mogu izgubiti vrednost tokom vremena, cena investicionog srebra raste u vreme ekonomske nesigurnosti. Investiciono srebro, jednako kao i zlato, deluje kao zaštitna mreža koja štiti imovinu, koja štiti investitore. Samo investiciono srebro je sigurna imovina.

Zaštita od inflacije

Kada vrednost domaće valute opada, cena plemenitih metala raste. Srebro se, takođe tako ponaša. Investiciono srebro apsolutno štiti od inflacije. Ako posedujete investiciono srebro, vi čuvate kupovnu moć vašeg kapitala, bez obzira na visoku inflaciju. Srebro je danas, možda nepravedno zapostavljeno ali nekada, u starom Egiptu i srednjevekovnoj Evropi srebro su cenili mnogo više od zlata.

Različiti oblici investicionog srebra

Srebrne poluge

Jedan od najčešćih oblika investicionog srebra su srebrne poluge. Ulaganje u srebrne poluge predstavlja najpristupačniji i najisplatljiviji oblik ulaganja u investiciono srebro. Srebrne poluge imaju različite veličine, od nekoliko grama do nekoliko kilograma i imaju vrlo povoljnu cenu po gramu, zato što se prilično lako obrađuju u odnosu na nakit. Srebrne poluge su lako prenosive, a isto tako lako ih je skladištiti.

Srebrne kovanice

Srebrne kovanice su mintovane od strane državnih kovnica i imaju određenu nominalnu vrednost. Srebrne kovanice su atraktivne i veoma su lep kolekcionarski predmet. Najpopularnija evropska srebrna kovanica je Wiener Philharmoniker, koja se izrađuje samo u veličini jedne unce (31,1035 grama) čistoga srebra.

Srebrni ETF-ovi

Srebrni ETF-ovi su finansijski proizvodi koji omogućavaju investitorima da ulažu u srebro putem berze. Na ovaj način nudi se lakša fleksibilnost i likvidnost, u poređenju sa fizičkim srebrom, ali vi nemate fizičko vlasništvo nad srebrom.

Kako investirati u srebro: odabir pouzdane investicione platforme

Ako želite da uložite u investiciono srebro, prvo nađite pouzdanu investicionu platformu. Veoma je važno da ta platforma nudi sigurnost i transparentnost. Pravilno i detaljno istražite, čitajte recenzije i to će vam pomoći da pronađete odgovarajuću platformu.

Analiza tržišta srebra

Pre svega, analizirate tržište tako što ćete pratiti cene srebra. Zatim, istražite faktore koji utiču na vrednost investicionog srebra. Na takav način, možete doneti dobru i informisanu investicionu odluku.

Raznolikost portfolija

Nikako nemojte stavljajti sve svoje resurse u srebro. Diversifikacija je pravi ključ za smanjenje rizika. Najbolje bi bilo da, u svom portfoliju, imate različite vrste imovine, kao što su obveznice, akcije, srebro… Jedino tako ćete zaštiti svoj kapital.

Praćenje i upravljanje investicijama

Ako ste uložili u investiciono srebro, redovno pratite svoje investicije i upravljajte njima. U svakom trenutku budite informisani o promenama na tržištu i budite spremni da prilagodite svoj portfolio, ako bi to bilo potrebno.

Investiciono srebro vs. druge investicije

Zlato i srebro imaju različite karakteristike. Zlato je tradicionalno poznato kao sredstvo koje se najčešće koristi za očuvanje vrednosti. Srebro je poznato po tome što se često koristi u industriji, zbog svojih fizičkih i hemijskih svojstava. Zlato ili srebro? Taj odgovor može biti samo vaš i zavisi od vaših ciljeva i onoga što preferirate.

Ako investirate u akcije ili neke druge oblike imovine, to je takođe profitabilno. Jedini problem je, što taj oblik investiranja nosi veći rizik u poređenju sa ulaganjem u investiciono srebro. Dok cene akcija mogu biti nestabilne, investiciono srebro uglavnom pokazuje stabilnost tokom ekonomskih kriza.

Saveti za sigurno investiranje u srebro

Investiciono srebro može biti savršen dodatak vašem investicionom portfoliju. Investiciono srebro nudi diversifikaciju, očuvanje vrednosti vaše imovine i zaštitu od inflacije. Kao što smo rekli, diversifikacija je ključna jer smanjuje rizik. Svaka investicija nosi neki rizik, ali ako sve pažljivo isplanirate, ako redovno pratite tržište, rezultati nikako neće izostati.Budite uvek informisani o tržišnim trendovima i ekonomskim promenama koje utiču na cenu investicionog srebra.

Ako ne znate ili niste sigurni kako da započnete investiranje ili kako da upravljate investicijama, potražite savet i konsultaciju sa finansijskim stručnjakom. Kada već uložite u investiciono srebro, važno je da ga pravilno skladištite i čuvate. Srebrne poluge i srebrne kovanice zaštitite fizički, jer srebro je meko i može se lako oštetiti, pa to može uticati na njegovu otkupnu cenu. Investiciono srebro čuvajte na sigurnim mestima, sefovima ili trezorima.

Najčešća pitanja vezana za investiranje u srebro:

Šta je investiciono srebro?

  • Investiciono srebro je fizički ili finansijski oblik srebra i kupuje se kao investicija koja čuva vrednosti potencijalnog profita.

Zašto bih trebao/la investirati u srebro?

  • Zato što investiciono srebro pomaže u diversifikaciji portfolija, očuvanju vrednosti imovine tokom ekonomske nestabilnosti i zaštiti od inflacije.

Kako mogu investirati u srebro?

  • Možete kupiti fizičko srebro, srebrne poluge ili kovanice,možete investirati u srebrne ETF-ove ili da trgujete srebrom na berzi.

Koje su prednosti fizičkog srebra u odnosu na ETF-ove?

  • Fizičko srebro fizički posedujete, imate vlasništvo nad metalom, dok ETF-ovi nude bolju likvidnost.

Kako se cena srebra određuje?

  • Cenu srebra određuje ponuda i potražnja. Na cenu takođe utiču geopolička dešavanja i tržišni sentimenti, kao i industrijska potražnja.

Koji su potencijalni rizici investiranja u srebro?

  • Rizici su promene u ekonomskim uslovima, porezne implikacije i eventualni rizik od gubitka u vrednosti.

Da li je investiranje u srebro dugoročna ili kratkoročna strategija?

  • Investiranje u srebro može biti i kratkoročna i dugoročna strategija, to direktno zavisi od vaših ciljeva. Mnogi investitori će reći da srebro koriste kao sredstvo za očuvanje vrednosti na dugi rok.

Koji je PDV status ulaganja u investiciono srebro?

  • U Srbiji se na investiciono srebro plaća PDV, što dosta komplikuje priču o ulaganju u ovaj metal za fizička lica. Kupovinu je najbolje strukturirati kao pravno lice, upravo da bi se upravljalo pitanjem poreza na dodatu vrednost. Uzimajući u obzir da su individualne okolnosti kod investitora različite, savetujemo da potražite savet po pitanju poreskog tretmana investicije u zlato, kao i relevantnih optimizacija, od svog knjigovođe i/ili poreskog savetnika.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih  pitanja o investiranju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!

Koristimo kolačiće kako bismo unapredili funkcionalnost našeg sajta. Pritiskom na dugme prihvatate korišćenje kolačića.