Investiciono zlato – cena: Sve što treba da znate o cenama investicionog zlata

Sadržaj

Najsigurnji način za očuvanje bogatstva, oduvek je bilo usmereno ka investicionom zlatu. Investiciono zlato je siguran način diversifikacije portfolija. Zato ćemo, u ovom tekstu, istražiti sve aspekte cena investicionog zlata. Odgovorićemo na ključna pitanja koja vam mogu pomoći da donesete informisane investicione odluke.

Šta je investiciono zlato?

Zlato za investiranje, poznato kao investiciono zlato, predstavlja onaj fizički oblik zlata, koji se nabavlja s namerom ulaganja. Investiciono zlato mogu biti zlatne poluge, zlatni dukati ili drugi oblici zlata čija se vrednost određuje na osnovu težine i čistote zlata. Investitori mudro koriste investiciono zlato da bi se zaštitili od ekonomskih nestabilnosti i inflacije.

Kako se određuje cena investicionog zlata?

Cenu investicionog zlata određujemo na osnovu nekoliko ključnih faktora:

a. Cena na svetskom tržištu

Svetska cena zlata je najvažniji faktor koji utiče na cenu investicionog zlata. Oznaka za svetsku cenu zlata izražava se u dolarima po unci, sa oznakom USD/oz. Na ovu cenu utiču ekonomski uslovi, razni politički događaji, sve promene u globalnoj potražnji.

b. Troškovi proizvodnje

Još jedan bitan faktor koji utiče na cenu investicionog zlata su troškovi proizvodnje. U te troškove spadaju svi troškovi povezani sa izvlačenjem zlata, preradom zlata, transportom i rafinacijom zlata. Kako troškovi rastu tako raste cena investicionog zlata.

c. Valutna kretanja

Ako dođe do turbulencija i neravnoteže u vrednosti valuta, to može uticati na cenu investicionog zlata. U slučaju da vrednost domaće valute padne u odnosu na dolar, dolazi do rasta cene zlata u toj valuti.

Kako pratiti cenu investicionog zlata?

Ako želite da donosite informisane investicione odluke, morate pažljivo pratiti cene investicionog zlata. Ovo su načini na koje možete pratiti cene investicionog zlata:

a. Veb stranice za praćenje cena

Postoji mnogo veb stranica i platformi koje pružaju ažurirane informacije o ceni investicionog zlata u realnom vremenu. Imate mogućnost da pratite dnevne i istorijske cene, grafikone i analize.

b. Aplikacije za mobilne telefone

Danas, možda i jedan od najpraktičnijih načina da budete u toku sa promenama na tržištu zlata su aplikacije za praćenje cena zlata. Većina tih aplikacija nudi trenutna obaveštenja o cenama i uglavnom su besplatne.

c. Konsultacije sa stručnjacima

Konsultacije sa finansijskim savetnicima i stručnjacima su poželjne, pogotovo ako ste novi u ovom poslu investiranja u zlato. Finansijski stručnjaci ulivaju poverenje i mogu vam pružiti veoma dragocene informacije, savete i smernice o investiranju u zlato.

Zašto investirati u investiciono zlato?

Investiranje u investiciono zlato donosi vam brojne prednosti. Iznećemo vam nekoliko razloga zbog čega mnogi investitori rado razmatraju opciju investiranja u zlato:

a. Diversifikacija portfolija

Upravo pomoću investicionog zlata možete da diversifikujete svoj investicioni portfolio. Ne stavljajte sve na jedno mesto, jer kada imate različite vrste investicija, smanjujete sve rizike i povećavate šanse za stabilne prinose.

b. Zaštita od inflacije

Zlato se oduvek smatralo sigurnim utočištem od inflacije. To je tradicija mišljenja. Kada vrednost valute opada zbog inflacije, cena zlata obično raste. Tako vi sigurno čuvate vrednost vašeg bogatstva.

c. Geopolitička nesigurnost

U vremenima ekonomskih kriza, geopolitičke nestabilnosti, trgovinskih ratova, realnost u kojoj živimo dodatno slabi vrednost papirnog novca jer se svake godine pojavljuju novi geopolitički rizici. Sve to, dovodi do rasta vrednosti zlata i zlato sija u punom smislu. Zlato postaje privlačna opcija za investitore koji žele zaštititi svoj kapital.

Kako kupiti investiciono zlato?

Ako ste zainteresovani za investirate u investiciono zlato, ovo su načini:

a. Fizičko zlato

Investiciono zlato, u fizičkom obliku, možete kupiti u obliku zlata u prahu, poluga, ili zlatnih dukata. Fizičko zlato možete čuvati kod kuće ili u nekom sefu. Svakako, zlato je lako prenosivo i pogodno za skladištenje.

b. ETF-ovi i fondovi

Investiranje u zlatne ETF-ove (Exchange-Traded Funds) ili zlatne fondove pruža vam mogućnost da ulažete u zlato, bez držanja fizičkog zlata. Ovi instrumenti prate cenu zlata na tržištu.

c. Trgovinske platforme

Veoma lako možete da kupujete i prodajete zlato, uz pomoć online trgovinskih platformi. Ovo je ujedno i najlakši način za ulazak u svet investiranja u zlato.

Kada je pravo vreme za investiranje u zlato?

Pitanje „kada je pravo vreme za investiranje u zlato“ nema jednostavan odgovor. Cena zlata je podložna fluktuacijama i zavisi od mnogo faktora. Važno je imati dugoročnu strategiju i konsultovati se sa stručnjacima pre donošenja odluka.

Ukoliko postavljate pitanje “kada je pravo vreme za investiranje u zlato”, nećete dobiti baš jednostavan ili konkretan odgovor. Cena zlata je sklona oscilacijama i zavisi od mnogo faktora. Najbolje bi bilo konsultovati se sa stručnjacima pre donošenja bilo kakve odluke.

Često postavljana pitanja o investicionom zlatu

a. Koliko investicionog zlata treba da imam u svom portfoliju?

Na ovo pitanje, nema nekog univerzalnog odgovora. To je relativna stvar i zavisi isključivo od vaših ciljeva i spremnosti na rizik. Stručnjaci obično preporučuju da između 5% i 15% vašeg portfolija bude u zlatu, ali to može varirati.

b. Da li je investiranje u zlato sigurno?

U životu ništa nije potpuno sigurno, pa ni investiranje u zlato. Međutim, investiciono zlato je jedna od najsigurnijih opcija. Polako i pažljivo razmotrite svoje ciljeve i toleranciju prema riziku, pre nego što odlučite koliko ćete investirati u zlato. Ono što treba da znate, u Srbiji je kupovina i prodaja investicionog zlata potpuno oslobođena od poreza.

c. Da li je zlato likvidno?

Investiciono zlato jeste likvidno i to je njegova premium osobina. Zlato poseduje najveći stepen likvidnosti i u normalnim i u ekstremnim uslovima. Možete ga prodati na mnogim mestima, uključujući specijalizovane trgovine, juvelirske radnje, zlatare i online platforme.

d. Kako se čuva fizičko investiciono zlato?

Čuvanje investicionog zlata je jedna od važnih stvari za investitora, zato je veoma bitno gde i kako će čuvati svoju investiciju. Najvažnija je sigurnost. Za veće količine investicionog zlata, uvek je bezbednije čuvanje zlata u sefu banke. Takođe, dobar način čuvanja je i privatan sef u kući. Ovo pitanje može biti dosta stresno. Suština je da vi budete mirni, a vaša investicija sigurna i zaštićena od krađe i oštećenja.

Kako dijalog o investicionom zlatu napreduje?

Investiciono zlato i njegova cena su složena i dinamična tema. Morate uvek biti u toku. Za svaku vašu odluku, od velike pomoći biće vam informisanost. Pratite najnovije vesti, analize tržišta i promene u ekonomskoj klimi. Investiranje u zlato je isplativo, ali zahteva pažljivo istraživanje i promišljanje. Pre svega i u toku svega, konsultujte se sa stručnjacima i naravno, pridržavajte se svojih finansijskih ciljeva.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih  pitanja o investiranju u investiciono zlato ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato?

Kompanija Zlatni Standard doo bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata.

Svoje zlatne poluge i dukate možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam poluge i pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!

Koristimo kolačiće kako bismo unapredili funkcionalnost našeg sajta. Pritiskom na dugme prihvatate korišćenje kolačića.