Investiciono zlato i cena zlata: Sve što treba da znate

investiciono-zlato
Sadržaj

Investiciono zlato je nepresušna tema, uvek aktuelna i primamljiva. Mnogi će pitati zašto je to investiciono zlato toliko važno? Oni koji su uložili novac u investiciono zlato, odgovoriće vam, iz iskustva. Takvi odgovori su dragoceni. Ipak, odgovor za one koji još nisu doneli odluku je jednostavan – investiciono zlato je, trenutno, jedna od najpametnijih investicija. Zlato je oduvek bilo simbol sigurnosti. Sa investicionim zlatom, rizici su minimalni a kroz vreme očuvanje kupovne moći je izvesno. I to su osnovne stvari. Sve ostalo, što čini svet investicionog zlata, istražićemo u ovom tekstu.

Šta je investiciono zlato?

Investiciono zlato predstavlja oblik zlata koji služi za ulaganje, tj. koristi se kao sredstvo za ulaganje. Cilj? Jedan jedini: zaštita kapitala od gubitka kupovne moći! Investiciono zlato čuva vrednost vašeg novca. Investiciono zlato je čisto zlato i obično se proizvodi u obliku zlatnih pločica, zlatnih poluga ili zlatnih dukata visoke finoće zlata. Zlatne poluge proizvode se u standardizovanim industrijskim uslovima i imaju zagarantovanu čistoću od 999,9 tzv. Fine Gold. Zlatni dukati najčešće imaju čistoću od 995 – 999,9/1000. Investitori kupuju investiciono zlato sa namerom čuvanja kupovne moći uloženih sredstava ili, kroz vreme, ostvarivanja dobiti od razlike u ceni.

Prednosti investiranja u zlato

Nekada je zlato bilo dostupno samo pojedincima, bogatim i moćnim vladarima. A danas, zlato je dostupno svima. Investiranje u zlato privlači investitore šrom planete, bez obzira na ekonomsku ili geopolitičku situaciju u svetu. To nije ništa čudno, jer zlato ima niz prednosti zbog kojih je tako omiljeno.

 1. Stabilnost vrednosti: Zlato je kroz istoriju pokazalo stabilnost vrednosti i često se koristi kao „sigurna luka“ tokom ekonomskih nestabilnosti. Investiciono zlato je u poslednjih dvadeset godina ostvarilo kumulativni rast od 500%, dok je američki dolar izgubio više od 98% svoje kupovne moći od 1971. godine, odnosno od trenutka kada je ukinut „zlatni standard“. Ovaj podatak je dovoljan da shvatite da je zlato jedno od najsigurnijih dugoročnih ulaganja.
 2. Zaštita od inflacije: Cena zlata uglavnom raste tokom perioda visoke inflacije, čime čuva kupovnu moć imovine.
 3. Lakoća konverzije: Investiciono zlato u svakom trenutku i lako možete konvertovati u novac, jer je investiciono zlato jedan od najlikvidnijih imovinskih oblika. U vreme kada je pandemija Covid-19 blokirala ceo svet, zlato su unovčavali svi investicioni centri širom sveta.
 4. Oslobođeno poreza: Trgovina investicionim zlatom u Srbiji usaglašena je sa evropskim zakonima. Investiciono zlato oslobođeno je poreza na dodatu vrednost, a na dobitke od raspolaganja zlatom se ne plaća porez.
 5. Diversifikacija portfolija: Investiciono zlato je idealno za diversifikaciju portfolija. Kombinovanje različitih investicija smanjuje rizik i povećava šansu za stabilne prinose.

Kako investirati u zlato?

Postoji nekoliko načina da investirate u zlato, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke:

Kupovina fizičkog zlata

Kupovina fizičkog zlata je tradicionalan način investiranja u zlato, i kupuje se u obliku zlatnih pločica, zlatnih poluga ili zlatnih dukata. Ovaj način omogućava investitoru da ima direktno vlasništvo nad fizičkim zlatom. Fizičko zlato garantuje bezbednost jer, u slučaju veće ekonomske kriza koja bi uzdrmala temelje globalnog monetarnog sistema, fizičko zlato će zadržati svoju suštinsku vrednost i tražnja za zlatom će biti rekordna.

Investiranje u ETF-ove

Razvojem tehnologije, stvorene su nove mogućnosti ulaganja Zlatni ETF-ovi (Exchange-Traded Funds) i zlatne dinarske obveznice. Ovi oblici ulaganja, poznati su kao „papirnato zlato“. ETF-ovi su u suštini investicioni fondovi otvorenog tipa, i investicione jedinice koje se emituju u velikoj meri prate imovinu koja se nalazi u fondu a u pitanju su pozicije u fizičkom zlatu, fjučers pozicije u zlato i ostalo. Mnogi smatraju da posedovanje zlata na „papiru“ nije najsigurniji način da se ostvati izloženost ka zlatu zlato jer, u slučaju raspada monetarnog i finansijskog sistema, ovakve investicije mogu nestati preko noći.

Cena zlata: Kako se formira?

Cena zlata nije konstantna: podložna je fluktuacijama na tržištu. Ukoliko razumemo faktore koji utiču na cenu zlata, bićemo uspešniji u investiranju. Prva stvar koju bi trebalo da znamo jeste da se cena zlata formira na svetskom tržištu i da se kontinualno menja u toku trgovačkih dana. Na formiranje cene zlata utiču i ovi faktori:

Ponuda i potražnja

Ponuda i potražnja igraju ključnu ulogu u formiranju cene zlata. Kada je potražnja za zlatom veća od ponude, cena obično raste i obrnuto. Trenutna situacija u svetu je takva da je potražnja za zlatom veća nego ponuda, jer su same potrebe za zlatom veće, a dostupnost zlata u prirodi je ipak ograničena.

Geopolitika i ekonomija

Čim dođe do neke nestabilnosti u svetu, cena zlata počinje da raste. Na cenu zlata utiču svi geopolitički događaji: ratovi, teroristički napadi, krize, političke nestabilnosti, itd. Čim je nesigurno, svi se okreću zlatu usled reputacije metala kao „sigurnog utočišta“.

Trenutna cena zlata u Srbiji

Trenutna cena 24-karatnog zlata za jedan gram u Srbiji je u rasponu od 60 do 70 evra. Ovo bi trebalo da bude značajan podatak za sve potencijalne investitore. U proteklih nekoliko godina, cena zlata u Srbiji beleži rast, kao što se beleži i veća potražnja za zlatom. Narodna banka Srbije u proteklih jedanaest godina svoje zlatne rezerve gotovo je utrostručila, a vrednost zlata u trezoru je oko 2,4 milijarde evra. Konstantne krize na globalnom nivou, od pandemije Covid-19, preko Rusko-Ukrajinskog sukoba, pa sve do rata između Palestine i Izraela, dovele su do toga da zlato postane „najbolji prijatelj“ i najsigurnije sklonište za investitore, kako u svetu tako i u Srbiji.

Prognoze za budućnost

U decembru 2023. godine, cena zlata na svetskom tržištu dostigla je istorijski maksimum od skoro 2.150 dolara po unci. Analitičari predviđaju dalji rast, a mnogo toga zavisi od geopolitičke situacije i makroekonomskih politika u periodu pred nama. Što se tiče prognoza geologa, preostale rezerve zlata u zemlji, verovatno će biti iscrpljene u narednim decenijama.

Kako da uspešno investirate u investiciono zlato?

Kako da uspešno investiram u investiciono zlato? To je muka i dilema svih budućih investitora. Ali, ne bi trebalo da bude. Ulazak u svet investicionog zlata može da bude jednostavan, uz dobru informisanost i stručne savete od pravih ljudi. Pre nego što odlučite da uložite u investiciono zlato, obavezno se edukujte o tržištu zlata i o svim opcijama investiranja. To je zaista ključna stvar. Ulaganje u investiciono zlato je, pre svega, dugoročno ulaganje, koje ima za cilj eliminisanje rizika. Ciljevi su sigurnost, očuvanje kupovne moći i likvidnost. Razmislite o tome da diversifikujete svoj portfolio tako što ćete u njega uključiti zlato. Redovno pratite stanje na tržištu zlata. Čitajte vesti i informacije o zlatu, kako biste donosili što bolje odluke.

Kada je najbolje vreme za ulaganje u investiciono zlato?

I ovo je jedno od često postavljanih pitanja. Konkretan odgovor o pravom trenutku, teško ćete naći. Postoji izreka među tržišnim učesnicima: vreme provedeno sa investicijom daleko je bolje nego tempiranje trenutka za ulazak u investiciju (ili „time in the market beats timing the market“). U kom pravcu se svet razvija, ekonomska kretanja, inflacije, recesije, sve to dovodi do toga da ulagači zlato doživljavaju kao jednu od najsigurnijih investicija i imovina. Zadnjih godina, cena zlata je skočila, pa su mnogi investitori stekli značajan kapital. Ako postoji neki idealan momenat za ulaganje u investiciono zlato, to je onaj kada ste stekli određeni kapital, pa ste višak spremni da uložite u cilju zaštite kapitala odnosno ušteđevine. Rizik od gubitka se smanjuje, u zavisnosti od momenta ulaganja, zbog trenda rasta. Pratite cene zlata, sarađujte sa sigurnim i ozbiljnim trgovcima, razmišljajte: dalje je sve na vama.

Zašto je zlato zanimljivo?

Zlato je simbol bogatstva i moći. To na ljude ljude deluje očaravajuće. Zlato je deo ljudske istorije i kulture, posrednik, svedok i čuvar veza između ljudi.

Fizičke karakteristike zlata:

 • Zlato je poznato po svojoj karakterističnoj žutoj boji i sjaju. Zlato je meko i pogodno za obrađivanje. Zanimljivo je da se fina unca zlata (31,103 grama) može izviti u konac od 56 kilometara, a da pritom ne pukne.
 • Zlato je otporno na koroziju i oksidaciju, što ga čini dugotrajnim i otpornim na hemijske promene. Zlato je optički lepo. Važna osobina zlata je ta da se može deliti, pretapati i ponovo spajati i veoma lako prenositi.

Upotreba zlata:

 • Tradicionalno, zlato se koristi za izradu nakita i ukrasa, zbog svoje lepote, prefinjenosti i izdržljivosti.
 • Tehnički, zbog svoje provodljivosti i postojanosti, sve više se koristi u elektrotehnici, računarskim i telekomunikacionim sistemima, u vazduhoplovstvu, kosmičkoj tehnologiji, pa i medicini (naročito u stomatologiji).

Zlato kao sredstvo razmene u drevnim civilizacijama:

 • Drevne civilizacije poput Egipćana, Grka i Rimljana koristile su zlato kao oblik novca za trgovanje i plaćanje dugova.
 • Zlatni dukati su bili široko prihvaćeni kao sredstvo razmene tokom srednjeg veka.

Legende o zlatu

Mnoge kulture su bile fascinirane lepotom zlata, a neke su verovale da zlato poseduje mistične moći, pa čak i božanske moći. U drevnoj egipatskoj kulturi, zlatom su se ukrašavale ličnosti vladajuće porodice, ali i arhitektura. Nekada se bogatstvo i prosperitet jedne države ogledao u tome koliko poseduje zlata. Postoji legenda o mitskom gradu El Doradu, u kom se poglavica plemena Muiska jednom godišnje pokrivao zlatnom prašinom od glave do pete, kao deo rituala na jezeru. Legenda kaže da je postojao i kralj Mida, vladar Frigije u Grčkoj. Njemu je bila ispunjena želja da sve što dotakne bude pretvoreno u zlato, ali u zlato se pretvarala i hrana. Da bi ta moć prestala, morao je da opere ruke u reci Paktol, a sav pesak iz reke bio je prekriven zlatom. Zlatno runo je legenda o zlatnogrivom ovnu čije je runo čuvao zmaj i koga je jedan junak uspeo da vrati u Tesaliju i sačuva njegovo zlatno runo. I kroz legende i kroz istinite priče, sve do današnjeg vremena, zlato je bilo vredan predmet pažnje, strasti, želja, san i sasvim realan čuvar bogatstva.

Najčešća pitanja o zlatu

Šta je zlato?

 • Zlato je plemeniti metal sa simbolom Au u periodnom sistemu elemenata. Zlato se ističe po svojoj karakteristično žutoj boji i visokom sjaju.

Zašto je zlato tako cenjeno?

 • Zlato je cenjeno zbog svoje retkosti, stabilnosti i vrednosti tokom vekova. Zlato ima široku primenu u životu, u svetu.

Kako investirati u zlato?

 • U zlato se može investirati kupovinom fizičkog zlata (zlatnih pločica, zlatnih poluga i zlatnih dukata), putem zlatnih ETF-ova (Exchange-Traded Funds). Jedan od načina da se investira u zlato je i kupovinom akcija rudarskih kompanija, koje eksploatišu globalne rudnike dragocenih metala.

Kako mogu da proverim autentičnost fizičkog zlata?

 • Autentičnost fizičkog zlata možete proveriti preko specijalizovanih trgovaca, sertifikata o autentičnosti i proverom karakteristika kao što su težina i čistoća zlata. U Srbiji autentičnost možete proveriti i tako što ćete kontaktirati Direkciju za mere i dragocene metale i koristiti njihove usluge provere finoće/autentičnosti.

Kako da se edukujem o investiranju u zlato?

 • Edukacija i informisanost o investiranju u zlato može se postići kroz istraživanja Internet stranica, čitanjem knjiga i časopisa, putem kursa o investiranju i konsultacijama sa finansijskim savetnicima.

Koja je najbolja osobina zlata?

 • Ako bi na zlato gledali kao na živo biće, bilo bi predivno, verno i lojalno. Na svaku svetsku nestabilnost, ekonomsku ili geopolitičku krizu, zlato će reagovati uvećanjem svoje relativne vrednosti i očuvanjem kupovne moći. I to je jednostavno tako. Naš novac uložen u investiciono zlato vredeće najviše upravo u trenutku kada nam bude bio najpotrebniji. I to je najbolja osobina investicionog zlata.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!

Koristimo kolačiće kako bismo unapredili funkcionalnost našeg sajta. Pritiskom na dugme prihvatate korišćenje kolačića.