Zašto kupiti investiciono zlato

investiciono-zlato
Sadržaj

Trenutno ekonomsko okruženje i neizvesnost

Svetska ekonomija danas prolazi kroz brojne promene i izazove. Politike različitih vlada, akcije centralnih banaka, tržišni trendovi, sve ovo ima dubok, ali i nepredvidiv uticaj na globalnu finansijsku stabilnost. Ovakvo okruženje izaziva zabrinutost među investitorima širom sveta, i rezultira u sve većim kupovinama zlata. Investiciono zlato postalo je jedan od najsigurnijih načina da se zaštite lični finansijski interesi.

Faktori koji utiču na ekonomsku nestabilnost

Previše je faktora, širom sveta, koji utiču na ekonomsku nestabilnost. Samo neki od ključnih faktora su promenljive kamatne stope, trgovinski sporazumi i geopolitičke napetosti. Makroekonomski parametri su vidno narušeni i mogu se videti svuda oko nas. Svetsku ekonomiju potresaju stalne fluktuacije ekonomske aktivnosti, tzv. „boom & bust“ ciklusi, koji predstavljaju proizvod monetarnih manipulacija centralnih banaka i ostavljaju trag velikog ekonomskog razaranja. Kao posledice ostaju neizmirene novčane obaveze, bankrotstvo, sanacije banaka sredstvima iz državnih fondova i konstantna neprijatna ekonomska nestabilnost. U celom svetu vlada haos koji je izazvan krahom ekonomije. Uprkos tome, oni koji kreiraju ekonomsku politiku, što bi naš narod rekao – nikako da se „dozovu pameti“. Oni sve više sprovode tu istu politiku uspona i padova, stalno stvarajući nove krize, svaka bolnija i štetnija od prethodne, uništavajući kapital i proizvodnju. Svi ovi faktori mogu značajno uticati na vrednost tradicionalnih investicija poput akcija i obveznica.

Uloga centralnih banaka i vladinih politika

Centralne banke širom sveta igraju ključnu ulogu u oblikovanju ekonomske politike. Njihove odluke o kamatnim stopama i kvantitativnom popuštanju imaju dalekosežne efekte na tržište. Tendencija pada kamata traje već trideset godina. U Evropi i Japanu, negativne stope do nedavno su bile „nova normala“. U ekonomskom okruženju današnjice, pojavljuju se razne špekulacije imovinom, koje zamenjuju štednju. Monetarne politike centralnih banaka podstiču ovaj trend, stvaranjem špekulativnih balona, koji je zapravo igra nultom sumom koja od dragocenog kapitala pravi scenario višeg rizika i nižeg prinosa. Mnogi ljudi koji pokušavaju da uštede nešto za budućnost, ne smeju da ulaze u takve rizike.

Vladine politike, poput fiskalnih podsticaja i promena poreskih politika, imaju sposobnost da brzo utiču na ekonomsku stabilnost. Širom sveta imamo problem sa neodgovornim i bezobzirnim vladama, koje stvaraju sve veći i veći teret finansijskih dugova, a bez ikakve želje i načina da te dugove otplate. Sa druge strane, imamo ekspanziju inovacija u oblasti tehnologije, što je znatno snizilo troškove proizvodnje.To je trebalo da dovede do opšteg pada cena roba široke potrošnje međutim, desilo se suprotno: robu i usluge plaćamo mnogo više. Prinuđeni smo i da koristimo novac štampan na državnoj hartiji koji nema nikakvu materijalnu podlogu, iz godine u godinu sve više gubi na vrednosti i ugrožava ljude koji imaju uštedeđevinu. Vladine politike i rasipni političari svojim ponašanjem dovode do potpunog uništenje privrede.

Istorijska vrednost zlata kao sredstva za čuvanje vrednosti

Kroz čitavu istoriju, zlato je imalo svoju vrednost, tu vrednost je održalo do danas i ostalo pouzdano sredstvo za čuvanje bogatstva i kupovne moći. U poređenju sa svim drugim investicijama, zlato se pokazalo kao sredstvo izuzetne stabilnosti i sigurnosti.

Zlato u poređenju sa drugim investicijama

Jedna od ključnih prednosti investicionog zlata je njegova nezavisnost od tržišnih oscilacija koje često pogađaju druge tipove investicija. Vrednost, npr. akcija, može se smanjiti zbog tržišnih turbulencija, ali zlato zadržava svoju vrednost ili čak raste u vrednosti tokom takvih perioda. Postoji jedna zanimljiva i po malo satirična činjenica kada su u pitanju ekonomije centralnih banaka: investitor može da ode da spava bogat, a da se probudi bez prebijene pare. Ali, tu je investiciono zlato, koje pruža zaštitu od ludila centralnih banaka, koje zlato niti mogu da štampaju niti da ga obezvrede. Vrednost zlata određuje isključivo tržište. U poređenju sa drugim investicijama, zlato ne može da propadne. Investiciono zlato kao imovinske klasa je dobro adaptirano u svetu, odoleva svim krizama i uslovima, likvidno je i što se kaže „govori jednim jezikom“. Investiciono zlato je prava imovina. Zlato nikada nije bilo ni „promet“ ni „potez“. Zlato je, jednostavno zlato!

Performanse zlata tokom ekonomskih kriza

Tokom ekonomskih kriza i recesija, investiciono zlato je često pokazalo svoju snagu kao sigurna investicija. Kroz istoriju, investitori su se okretali zlatu kao načinu zaštite svojih finansijskih interesa kada su se tradicionalne investicije, na primer hartije od vrednosti, suočavale sa padom vrednosti. U svakom privrednom ciklusu, po neki procenat nezdravog kapitala iz prethodne faze ekonomskog rasta, nastavlja da živi i to dovodi do daljeg narušavanja tržišta u narednoj fazi. Svaka klasa imovine čija cena raste, postaće potencijalna žrtva zaraze „lake zarade“ i to od novca koji teče iz centralne banke.

Zlato kao sigurna investicija u nestabilnim vremenima

Zašto je zlato najbolja zaštita od inflacije i finansijske nestabilnosti

Zlato oduvek ima sposobnost odolevanja krizama i nestabilnostima. Kroz istoriju, zlato je često poslužilo kao zaštita od inflacije i ostalih finansijskih nestabilnosti. Kada vrednost nacionalnih valuta opada zbog inflacije, cena zlata raste. To znači da investitori koji imaju zlato mogu očekivati da će zadržati vrednost odnosno kupovnu moć svojih sredstava.

Dugoročna stabilnost zlata

Najvažnija činjenica je da zlato pokazuje izvanrednu dugoročnu stabilnost. To znači da investitori koji planiraju da očuvaju kupovnu moć svojih sredstava, tokom dužeg vremenskog perioda, mogu da se okrenu zlatu kao pouzdanoj opciji. Zlato se ne troši, kao nafta ili žito, ono se čuva i ne propada.

Kako i zašto diversifikovati portfolio sa zlatom

Diversifikacija portfolija je ključna strategija za smanjenje rizika u investiranju. Dodavanje investicionog zlata u svoj portfolio može doneti niz prednosti. Stručnjaci savetuju da je, u normalnim uslovima, najbolje uložiti 5-10% kapitala u zlato i održavanje tog procenta, koji treba da prati rast vašeg portfolija. Ipak, ne živimo u normalnim vremenima, pa je veoma često videti ulagače koji čal 30-40% svog kapitala drže u zlatu.

Strategije za investiranje u zlato

Kada pogledamo mogućnosti za ulaganje, videćemo da postoji mnogo opcija. Ipak, za duži rok investiciono zlato se isprofilisalo kao jedna od najboljih opcija. Zašto je zlato toliko dobro? Zato što, za razliku od drugih investicija, zlato nikad ne gubi kupovnu moć ako se čuva dugoročno. Pitanje koje se nameće je: kako da investiram u zlato? Zlatom se može trgovati na kratkoročnoj ili dugoročnoj osnovi, i u oba slučaja fluktuacija vrednosti biće odlučujući faktor za ulazak na tržište. Ako vas interesuje investiranje u zlato, trebalo bi prvo da pratite rast i pad vrednosti zlata i da naučite da pretpostavljate, kakvu bi vrednost zlato moglo da ima u budućnosti. Ako u jednom trenutku vidite da je trenutna vrednost zlata potcenjena i da će uskoro porasti, vreme je da investirate u zlato. Vremenom se stiče iskustvo, dobra procena, pa i ispravno procenjivanje pada i rasta vrednosti zlata.

Različite forme investicionog zlata

Investitori imaju izbor između različitih formi investicionog zlata. Upravo te forme investicionog zlata omogućavaju investitorima da prilagode svoj portfolio svojim specifičnim potrebama i okolnostima. Investiciono zlato može imati formu fizičkog zlata u obliku poluga ili dukata, a takođe postoje i elektronske opcije koje omogućavaju lakšu trgovinu i skladištenje. Zlatne poluge su najpoznatiji oblik investicionog zlata, od čistog ili skoro čistog zlata, sertifikovanog za svoju težinu i čistoću. Dukati su lako dostupni, prave se u manjim veličinama od jedne unce ili manje, pa su pogodniji za ulaganje. I zlatne poluge i dukati manje veličine pružaju daleko više likvidnosti i fleksibilnosti. U zlato možete investirati i na berzi putem ETF jedinica fondova. Za male investitore, ovaj način investiranja možda može biti lakši, jer je minimalna investicija samo cena jedne akcije/jedinice ETF-a, a godišnji prosek troškova ovih fondova je oko 0,57%, što je relativno nisko. Jedno imajte na umu da ovim ne posedujete nikakvo fizičko zlato i da ne možete otkupiti ili prodati ETF-ove u zamenu za investiciono zlato. Jedna od opcija za investiranje je i kupovina akcija rudarskih kompanija koje eksploatišu globalne rudnike zlata, međutim rizicu u ovom slučaju su dosta visoki i biće vam potrebna pomoć eksperata i specijalizovanih analitičara koji procenjuju ciljne cene u budućnosti vodećih rudarskih kompanija u svetu.

Predviđanja i trendovi na tržištu zlata

Analitičari često prate trendove na tržištu zlata kako bi pružili smernice investitorima. Razumevanje faktora koji utiču na cenu zlata i globalne ekonomske promene od suštinskog je značaja za donošenje dobro informisanih investicionih odluka. Mnogi stručnjaci predviđaju globalnu monetarnu krizu usled gubitka statusa američkog dolara kao globalne „rezervne valute“, što bi moglo da rezultira u ozbiljnom ekonomskom kolapsu širom sveta. Zato preporučuju kupovinu investicionog zlata i smatraju to najvažnijom finansijskom odlukom ove generacije. Trend ulaganja u investiciono zlato će nastaviti da raste. Dekretni fiat „papirni“ novac će iz godine u godinu sve više gubiti na vrednosti.

Najčešća pitanja o investicionom zlatu:

Šta je investiciono zlato?

Investiciono zlato je fizičko zlato koje se kupuje i čuva kao oblik investicije, dakle njegova funkcija je prvenstveno investiciona. Osnovna namena investicionog zlata je da bude čuvar vrednosti i kupovne moći vašeg kapitala i ušteđevine. Investiranje u zlato može pružiti zaštitu od ekonomske nestabilnosti, inflacije i cenovnih oscilacija na tržištu.

Kako se cene zlata određuju?

Cena zlata zavisi od brojnih faktora, na primer globalne ekonomske situacije, ponude i potražnje, geopolitičkih događaja i promena na tržištu valuta. Jedan od najvažnijih cenovnih mehanizama administrira Udruženja učesnika tržišta dragocenih metala iz Londona ili LBMA, gde se dva puta dnevno formiraju cene zlata između globalnih finansijskih institucija. Takođe, veoma važne berze su i Sidnejska, Njujorška i berza u Hong Kongu. Centralne banke takođe igraju sve važniju ulogu na tržištu zlata svojim sve većim apetitom za kupovinu.

Da li je investiciono zlato sigurno dugoročno ulaganje?

Investiciono zlato je jedno od najsigurnijih dugoročnih ulaganja. Investiciono zlato ima sposobnost da očuva vrednost i kupovnu moć tokom vremena. Investitori ga doživljavaju kao skladište vrednosti i kao zaštitu od ekonomskih neizvesnosti, pre svega inflacije.

Koje su prednosti diversifikacije portfolija sa zlatom?

Diversifikacija portfolija sa zlatom smanjuje rizik i povećava stabilnost portfolija. Zlato često ima nisku korelaciju sa drugim investicijama poput akcija, što može pomoći u balansiranju portfolija i stabilizaciji prinosa kroz vreme.

Kako pravilno skladištiti investiciono zlato?

Investiciono zlato možete čuvati kod kuće u sefu, u sefu banke, kod profesionalnih skladištara, ili koristiti zlatne ETF-ove kao virtualni oblik investiranja u zlato.

Da li je zlato podložno porezima?

U skladu sa odredbama Zakona o porezu na dodatu vrednost, na promet investicionog zlata ne plaća se porez na dodatu vrednost. Uzimajući u obzir da su individualne okolnosti kod investitora različite, savetujemo da se konsultujete po pitanju poreskog tretmana investicije u zlato, kao i relevantnih optimizacija, sa svojim knjigovođom i/ili poreskim savetnikom. Trenutne i potencijalne klijente pravna lica pozivamo da od nas zatraže specijalan priručnik sa naslovom: „Priručnik za računovodstveno priznavanje i vrednovanje investicionog zlata i poreski tretman – Za društva kojima pretežna delatnost nije trgovina investicionim zlatom, niti se bave proizvodnjom i preradom“. Za fizička lica smo pripremili „Informator o poreskom tretmanu prometa investicionog zlata za fizička lica“: kontaktirajte nas odmah, i zatražite vašu kopiju.

H2: Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!

Koristimo kolačiće kako bismo unapredili funkcionalnost našeg sajta. Pritiskom na dugme prihvatate korišćenje kolačića.