Rast cene zlata: jedini lek za precenjeni S&P 500 i globalnu neizvesnost – Mekintajer iz Sprotta

cena-zlata-rekordna
Sadržaj

Dugoročno gledano, novi rekordi za cenu zlata su tek pred nama

Tržište zlata nastavlja da se kreće od jednog rekordnog zatvaranja do drugog, što bi trebalo da privuče pažnju investitora, reči su portfolio menadžera Rajana Mekintajera, partnera u Sprott Inc.

Bez obzira na to da li su višednevni skokovi cene zlata održivi ili ne (trenutno oko US$ 2.160 po finoj unci), cene će rasti na duže staze, ističe Mekintajer u nedavnom intervjuu.

Iako brojni analitičari upozoravaju investitore da je tržište zlata možda prenapregnuto i moglo bi doživeti korekciju u narednim danima, Mekintajer smatra da ulagači treba da ignorišu kratkoročna gibanja cena žutog metala i fokusiraju se na širu sliku.

„Dugoročno, ovo što sada gledamo nije cenovni vrhunac za tržište zlata“, rekao je on.

Mekintajer je istakao da je skok cene zlata počeo nakon relativno razočaravajućih ekonomskih podataka o stanju proizvodnje u američkoj ekonomiji. Očekuje da će strahovi od recesije nastaviti da rastu u narednom periodu, stvarajući dodatnu tražnju za zlatom kao imovinom ulagačima koja pruža „sigurno utočište“.

Čak i nakon ovog poslednjeg uzleta cene, istakao je Mekintajer, zlato je i dalje ozbiljno potcenjeno u poređenju sa berzanskim indeksom S&P 500.

„Sve je više indikacija o ozbiljnom usporenju američke ekonomije, pa je prva asocijacija investitorima  šta će biti sa kamatnim stopama,“ rekao je on. „Kako se na najbolji način pozicionirati i iskoristiti eventualno sniženje kamatnih stopa? Nije najjasnije da treba kupovati S&P 500. Meni je mnogo očiglednije da, ako želite da iskoristite potencijalno smanjenje kamatnih stopa, ne treba to da radite kroz precenjenu finansijsku imovinu; zlato je daleko logičniji izbor.“

Mekintajer je rekao da nije iznenađujuće što tržište zlata konačno počinje da privlači značajan interes. Dok su investitori većinom izbegavali zlato tokom 2023. godine, centralne banke su više nego nadoknadile razliku, dodao je on. Uprkos višim prinosima na obveznice i relativno jačem američkom dolaru, cena zlata je zadržala prag i podršku iznad 2.000 dolara po finoj unci većinu nove godine, što je pre svega rezultat tražnje od strane centralnih banaka.

Mekintajer je dodao da očekuje da će centralne banke nastaviti da kupuju zlato, čak i po višim cenama.

„Smatram da centralne banke neće prestati sa kupovinom zlata jer ima sve manje i manje smisla držati tuđe valute u sve fragmentisanijem svetu, punom neizvesnosti,“ rekao je on. „Investitori počinju da prepoznaju ovaj trend i mislim da ćemo uskoro ponovo biti svedoci upliva novca u ETF-ove, što bi mogao biti drugi talas koji će podići cene zlata.“

Kao i centralne banke, Mekintajer smatra da sa slabljenjem svetske ekonomije, ulagači će videti zlato kao zaštitnika od rizika usled niske korelacije prinosa sa drugim imovinskim klasama.

„Zlato je jedna od najboljih alternativa koje imate za probleme koje vidimo danas u svetu. To ostaje najbolji lek za recesiju, precenjeni indeks S&P 500, i iskreno za geopolitičke napetosti širom sveta,“ rekao je on.

Značajan potencijal i u rudarskim deonicama

Koliko god tržište zlata ostalo privlačno, Mekintajer smatra da je pitanje trenutka kada će akcije zlatnih rudarskih kompanija doživeti značajnu apresijaciju.

Analitičari su nedavno komentarisali da je čak i sa cenama zlata iznad 2.000 dolara po finoj unci, sentiment u rudarskom sektoru prilično pesimističan.

Mekintajer ističe da dok su svi jurili za akcijama u ICT sektoru, ignorisali su rudarske akcije; međutim, dodao je da se trend menja i da će više cene zlata dovesti do rasta ovog veoma potcenjenog sektora.

Što se tiče segmenta rudarskog sektora koji ima najviše potencijala, Mekintajer je rekao da su proizvođači velikih kapaciteta ostali najprivlačniji.

„Sa trenutnim cenama zlata, neki od proizvođača bukvalno štampaju novac,“ rekao je on. „Čak mislim i da nije potrebno čekajući neku posebnu priliku za kupovinu: akcije rudarskih kompanija sa značajnom izloženošću prema zlatu su toliko oslabljene, da zaista ima puno prostora za dobre kupovine.“