Sve o investicionom zlatu

Investicionim zlatom smatra se:

  1. zlato u obliku poluga ili pločica, mase prihvaćene na tržištu plemenitih metala, stepena finoće jednakog ili većeg od 995 hiljaditih delova zlata (995/1000)
  2. zlatni novčići – kovanice, stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (900/1000), iskovani posle 1800. godine, koji jesu ili su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla.

Investicionim zlatom,  ne smatra se monetarno zlato kojim se bave centralne banke.

Koja je razlika izmedju trgovine papirima od vrednosti i fizičkim zlatom?

Fine gold 999,9  je tipična berzanska roba za koju se cena formira i menja svakih par minita. Cena zlata se utvrđuje na otvorenom tržištu. To se dešava od 17. veka na  London Bullion Market. Od 12. septembra 1919. godine sreću se važni trgovci zlatom u jednoj  Rothschild-Banci u Londonu, da bi  formalno odredili cenu zlata.

Od 1968. godine dešava se još jedan dnevni sastanak u banci u 15 h po londonskom vremenu, da bi se ponovo definisala cena u vreme otvaranja US-berze. Važni faktori, koji imaju uticaja na cenu zlata, su cena nafte i aktuelni kurs US-dolara, pošto se zlatom trguje u ovoj valuti.

Ovde je bitno napomenuti da naši građani prave veliku grešku upoređujući berzansku cenu sa prodajnom cenom gotovog proizvoda. Prvo, na berzi ne mogu da kupe zlato i drugo  proizvodnja sama nešto košta, tako da ovo poređenje nije smisleno.

Uložite u sigurnu valutu

Kompanija Zlatni Standard d.o.o. Beograd, kao pionir u domenu investicionog zlata u Srbiji, vođena je idejom da se kupovna moć kapitala zaštiti.

Kontakt Pločice i poluge
Zlatni Standard