Vrednost zlata – kako se određuje stvarna vrednost zlata?

Sadržaj

Kako bi razumeli šta je i kako se određuje vrednost zlata, za početak je neophodno definisati razliku između vrednosti i cene.

U nastavku ćemo se pored definisanja razlike između ova dva pokazatelja baviti i polugama procene stvarne vrednosti, zarad boljeg razumevanja tematike. Nakon čitanja ćete imati bolje znanje o vrednosti koju ima zlato i pripremljeniji za ulaganje i kupovinu zlata.

Zlatni Standard je za vas pripremio novi blog, gde definišemo vrednost za zlato i pripremamo vas za efikasnije praćenje tržišta i još jednom pokazujemo zbog čega je zlato najbolji odabir za investiranje novca.

Koja je razlika između cene i vrednosti zlata?

Za početak, vrednost i cena nisu isti pokazatelji. Cena je promenjiv pokazatelj koji se dnevno formira na svetskim tržištima, a reflektuje trenutnu ponudu i potražnju, kao i spekulacije i ekonomske pokazatelje.

Sa druge strane, vrednost je širi koncept koji između ostalog uključuje njegovu istorijsku ulogu, raširenost u kulturama širom sveta i sposobnost da očuva bogatstvo dugoročno.

Dok cena može varirati na kratke staze, prava vrednost zlata leži u njegovoj inherentnoj sposobnosti da pruži sigurnost u nestabilnim ekonomskim uslovima i služi kao zaštita protiv inflacije.

Prema tome, investitori treba da razlikuju ove dve dimenzije kako bi razumeli stvarnu vrednost svog ulaganja u zlato. Na taj način, umesto fokusiranja isključivo na fluktuacije cena, mogu bolje oceniti dugoročne perspektive i stabilnost zlata kao sredstva očuvanja kapitala.

 Šta je, kako se određuje i kako pratiti cenu?

Kada se govori o pojmu cene, misli se na “spot” cenu, koja se u Srbiji nekada naziva i lager cena. Ona se kontinuirano ažurira tokom svakog trgovačkog dana, a moguće je pratiti preko različitih platformi i aplikacija.

Promene cena zlata pogledajte i kod nas klikom na link i vidite kako se one menjaju iz dana u dan prikazom na grafikonu, a pročitajte i detaljnije o tome šta utiče na cenu.

Cena je volatilna i podložna je dnevnim promenama na tržištu. U proces određivanja cene se uključuju brojni faktori. Ukratko, to su trenutna ponuda i potražnja, globalni ekonomski uslovi i geopolitička dešavanja.

Pored toga, uticaj vrednosti američkog dolara, stopa inflacije, kamatne stope, kao i kupovna snaga drugih valuta igraju ključnu ulogu u određivanju trenutne cene. Nadalje, tržišne spekulacije i investicione strategije, kao što su hedžing i zaštita od inflacije, mogu značajno uticati na kratkoročnu cenu.

Važno je shvatiti da tržišna „spot“ cena predstavlja trenutnu tržišnu vrednost unce zlata, koja se neprestano ažurira tokom trgovanja na tržištu.

Spot cena se utvrđuje na svetskim tržištima kao što su London Bullion Market i COMEX, dok indeksi kao što su Gold Bugs Index (HUI) i Philadelphia Gold and Silver Index (XAU) prate performanse rudarskih kompanija i tako indirektno reflektuju stanje na tržištu zlata.

Rudarenje zlata ima značajan uticaj na njegovu ponudu. U slučaju smanjenja proizvodnje zbog ekoloških, političkih ili ekonomskih faktora, može doći do smanjenja ponude, što će imati za posledicu povećanje cene. Takođe, ako potražnja premašuje ponudu, cene za zlato će težiti rastu i obrnuto.

Kada razumemo ovaj mehanizam, jasno je da svaka promena u ponudi ili potražnji može imati izrazite oscilacije na cenu zlata. Ukoliko investitori predviđaju rast potražnje u odnosu na ponudu, mogu očekivati povoljno vreme za ulaganje u zlato, što može dovesti do daljeg povećanja cene usled spekulativnih kupovina.

Kada se odlučite za investiranje u zlato, potrebno je da znate da Zlatni Standard garantovano nudi najbolje cene za investiciono zlato na tržištu.

Pogledajte našu ponudu za zlatne poluge, zlatne pločice i zlatne dukate renomiranih proizvođača kao što su Argor Heraeus, C. Hafner i Royal Mint. Nudimo zlatni asortiman različite gramaže, tako da se možete odlučiti za one manje težine od 1 grama, koje mogu biti savršen poklon za blisku osobu, pa sve do poluga od 1kg za ozbiljnije ulaganje.

Istražite kompletnu ponudu zlata i srebra, saznajte nešto više o svakom proizvodu i livnici od koje dolazi, pa pošaljite upit za cenu.

Sada kada smo definisali značenje cene, vreme je da pređemo na vrednost i bolje razumemo ovaj indikator za zlato.

Šta je prava vrednost zlata?

Koncept vrednosti za zlato je kompleksan i višedimenzionalan, odražava kako njegovu inherentnu vrednost, tako i percepciju onih koji ga poseduju. Faktori poput istorijskog značaja, kulturnog uticaja i industrijske primene doprinose vrednovanju ovog plemenitog metala. Istinska vrednost se ne može okarakterisati samo kroz trenutne tržišne cene, već zahteva razmatranje dubljih ekonomskih, društvenih i strateških aspekata.

Zlato predstavlja sigurno utočište za kapital u turbulentnim ekonomskim vremenima, štiteći ga od devalvacije novca i inflacije.

Stoga, kada se pojavljuju ekonomske neizvesnosti, potražnja za zlatom često raste, što za posledicu ima i porast njegove tržišne cene. Međutim, ta cena nije uvek refleksija stvarne vrednosti zlata, što investitore usmerava na pažljivo izučavanje tržišnih indikatora i dugoročnih trendova.

Vrednost povezujemo sa njegovom upotrebnom vrednošću, količinom rada potrebnom za eksploataciju i proizvodnju, kao i fizičkim i hemijskim svojstvima zlata kao plemenitog metala. Saznajte više i o tome šta su plemeniti metali, koji sve postoje pored zlata i koje su njihove karakteristike.

Što se tiče zlata kao plemenitog metala, ono je veoma retko. Procenjuje se da ja njegova distribucija na zemlji 1 gram na 200 tona zemljine kore, što je 0,000005% u poređenju sa recimo 5% za gvožđe. Retkost zlata na zemlji, njegova pozicioniranost na određenim delovima planete i velika količina novca potrebna za eksploataciju, dokazuju vrednost zlata.

Pored retkosti, zlato je plemeniti metal koji je gotovo neograničeno otporan na koroziju i pogodan za skladištenje, što su ljudi kroz istoriju prepoznali još pre gotovo 6.000 godina.

Zlato je bilo nepogrešivo sredstvo za čuvanje vrednosti i prvi univerzalni novac u ljudskoj istoriji. Pored fizičke i hemijske stabilnosti, dostupnost količine zlata je kroz istoriju takođe bila stabilna i konstantna, bez značajnih oscilacija. Smatra se da ne postoji rizik od devalvacije koja bi nastala kao posledica iznenadnog i masovnog dolaska novih miliona tona zlata na tržište. To bi naravno uticalo na umanjivanje njegove retkosti, pa samim tim i vrednosti.

Pored istorijskog značaja, zlato se smatra i plemenitim metalom budućnosti. Razlog tome je što je nedavno otkrivena nova fizička karakteristika zlata, koja se odnosi na električnu provodljivost. Zlato ima najbolju provodljivost posle srebra i bakra, sa tim da je u prednosti jer ne korozira.

Smatra se favoritom za proizvodnju elektronske opreme u različitim sferama, kao što su biotehnologija, napredna elektronika, astronautika, veštačka inteligencija.

Kako se procenjuje stvarna vrednost zlata?

Sada kada smo razumeli šta je vrednost kao pokazatelj za zlato i razlike između cene kao pokazatelja, sumiraćemo i koje su tipične 4 komponente pomoću kojih se definiše stvarna vrednost:

  • monetarna;
  • komercijalna;
  • kulturna;
  • numizmatička.

Monetarna vrednost ogleda se u tome što je zlato dekretni novac, koji ne može da se štampa i njegova kupovna moć ostaje stabilna. Bilo je prepoznato i prihvaćeno kao prvi oblik novca u istoriji. Iako danas valute u većini zemalja nisu striktno vezane za zlato, s obzirom da je “zlatni standard” kao koncept mahom napušten sredinom 20. veka, zlato je i dalje važan faktor u globalnom finansijskom sistemu. Centralna banka i Međunarodni monetarni fond drže velike količine zlata kao svoje devizne rezerve i sigurnost za slučaj finansijskih kriza.

Komercijalna vrednost oslikava se kroz odnos ponude i tražnje novčane vrednosti i cene monetarnih vrednosti. Teško je izračunati komercijalnu vrednost zbog stalnih promena vrednosti valuta i tržišnih kolebanja.

Kulturna vrednost je vrlo subjektivna, jer se odnosi na sistem vrednosti na određenoj teritoriji ili podneblju. U ovom pogledu je potrebno razmotriti oblasti poput religije, umetnosti, simbolizma i generalno stvaralaštva u kojima je zlato imalo uticaj. Takođe, kulturnu vrednost možemo posmatrati iz individualne perspektive, s obzirom da će određeni komad nakita prenošen sa generacije na generaciju, za člana porodice imati mnogo veći simbolički značaj nego za nekog drugog.

Numizmatička vrednost je često veća u odnosu na to kolika bi bila realna vrednost, zbog toga što je određeni komad nakita ili predmet deo kolekcionarskog ili istorijskog artefakta.

Kako razumevanje razlike između vrednosti i cene pomaže pri kupovini zlata?

Kako je čuveni investitor i milijarder Voren Bafet jednom prilikom rekao, a Bendžamin Grejem zapisao:

  • “Cena je ono što plaćate, vrednost je ono što dobijate”

Tako je i sa zlatom. Na osnovu određenih faktora i okolonosti na tržištu se određuje cena, dok je sama vrednost na osnovu faktora koje smo naveli u prethodnim poglavljima realno veća.

Dakle, promenjiva cena na tržištu često ne odražava stvarnu vrednost, koja proizilazi iz njegovih inherentnih karakteristika i uloge u ekonomiji i kulturi generalno.

Stvarna vrednost obuhvata njegovu monetarnu vrednost, koja se temelji na istorijskoj i trajnoj ulozi „pravog“ novca, različitog od fiat valuta čija vrednost može da varira. Zlato, kao dugoročno stabilno sredstvo, čuva kupovnu moć, za razliku od papirnih valuta koje mogu da izgube vrednost zbog inflacije ili političkih odluka.

Monetarna vrednost zlata se može proceniti razmatranjem količine novčane mase koja bi trebalo da bude podržana zlatnim rezervama u zemlji. Na primer, u SAD-u, monetarna vrednost izračunata na osnovu rezervi Federalnih rezervi i trenutne novčane mase može biti znatno viša od trenutne tržišne cene. Ova razlika ukazuje na potencijalnu potcenjenost zlata na tržištu, čime se investitorima pruža prilika za investiranje po cenama koje su niže od stvarne vrednosti.

Pored monetarne, zlato kako smo videli, poseduje i komercijalnu i kulturnu vrednost, koje dodatno doprinose njegovoj stvarnoj vrednosti. Komercijalna vrednost proizlazi iz njegove upotrebe u industriji i tehnologiji, dok kulturna vrednost odražava njegov status i simboliku u različitim društvima.

Dugoročno, razlika između cene i stvarne vrednosti vremenom teži da se izjednači, tako da je kupovina zlata po nižim cenama u odnosu na realnu vrednost isplativa opcija na duge staze, posebno za ozbiljne investitore.

Kupovina zlata, kada je njegova cena niža od stvarne vrednosti, može voditi ka značajnom profitu kada se tržišna cena koriguje da odražava pravu vrednost. Ova strategija zahteva strpljenje i razumevanje tržišnih ciklusa, ali može doneti značajne prednosti onima koji su sposobni da prepoznaju i iskoriste razliku između trenutne cene i stvarne vrednosti.

Ukoliko se odlučite da i sami uplovite u svet investiranja, pametno uložite svoj novac i osigurate njegovu vrednost dugoročno, zlato je sjajna opcija. Bilo da je u pitanju 1 gram zlata vrednost ne opada, kao ni za vrednost 1 kg zlata. Vrednost zlatne poluge bilo koje gramaže će uvek biti važniji faktor u odnosu na trenutnu cenu.

Kod nas možete pogledati široku ponudu zlatnih poluga različite gramaže i pouzdanih refinerija.

Svi zlatni proizvodi su od najčistijeg zlata finoće 999,9, dolaze sa LBMA (London Bullion Market Association) sertifikatom, u originalnom blister pakovanju, sa svim potrebnim sertifikatima.

Bilo da je vaš izbor zlatna pločica 2 grama, zlatna poluga od 1 unce, zlatna poluga od 1kg ili neka druga gramaža, istražite ponudu, detaljnije se informišite o proizvodima i pošaljite upit za cenu.

Garantujemo najbolje cene na tržištu zlata!