Cena srebra – posle rekordnih cena koje je zlato ostvarilo, red je i na srebro da zasija

Srebrne poluge na stolu
Sadržaj

Iako su cene za zlato u poslednjih nekoliko godina uglavnom rasle brže od cene srebra, taj trend bi uskoro mogao da se promeni u korist srebra.

Prognoze najavljuju, četvrtu u nizu, godinu deficita u snabdevanju srebrom na svetskim tržištima i porast tražnje na drugo mesto u zabeleženoj istoriji, što ukazuje da postoji potencijal da cene srebra porastu, pa čak i da se praktično udvostruče pre kraja 2024. godine.

„Prirodno je da interesovanje za srebro raste zajedno sa cenama zlata“, tvrdi Peter Spina, osnivač i predsednik internet stranica za investitore u dragocene metale GoldSeek.com i SilverSeek.com.

Fjučers ugovori na srebro su 21. marta ostvarili rekordnu cenu u 2024. godini od 25,975 dolara — što nije ni blizu rekordne unutardnevne (intraday) cene srebra od 50,36 dolara, ostvarene 18. januara 1980. godine, prema Podacima o tržištu indeksa Dow Jones.

Ali „taj prozor se zatvara“, naglašava Spina. „Prilika da se kupi ‘siromahovo zlato’ bliži se kraju i sva je verovatnoća, sa tehničke tačke gledišta, da će u narednim tromesečjima doći do ubrzanog rasta cene srebra“.

Zbog čega je ovo više nego jasan signal da pogledate ponudu za srebrne poluge i razmotrite ovu investiciju, saznajte u nastavku.

Srebrni dukat na sivoj pozadini

Kakva su predviđanja za cene srebra do kraja 2024?

Jena Santoro, viša menadžerka za informacije o tržištu društva Everstream Analytics, navodi da zlato od 2016. godine pokazuje bolje performanse od srebra. To je dugoročni trend čiji su pokretači po svoj prilici krajnja primena metala i njegova relativna vrednost, navodi Santoro.

Ali, po njenim rečima, taj trend boljih performansi cena zlata u odnosu na srebro, uvek može da se promeni jer srebro ima širu primenu u industriji nego zlato.

Gledajući performanse cena fjučersa na zlato i srebro, to za sada još uvek nije slučaj, ali fjučersi na srebro mogli bi ove godine da prestignu fjučerse ugovore na zlato, pa čak i da prestignu rekordnu cenu u poslednjih 10 godina, oko 30 dolara po finoj unci, usled ponovnog rasta tražnje za srebrom u industrijskoj upotrebi, navodi Santoro.

Ova godina „bi mogla da bude godina u kojoj je došlo do okretanja trenda u korist srebra“, dodaje ona.

Srebro je zaista poznato pod nazivom „zlato za siromašne“ – jeftinija alternativa među dragocenim metalima koja, pored toga, ima i važnu ulogu u industriji kao provodnik.

Srebro se smatra „manje značajnim čuvarem vrednosti“ od zlata, tvrdi Katy Kaminski, izvršna direktorka odgovorna za strategiju istraživanja društva za upravljanje alternativnim investicijama AlphaSimplex.

S obzirom na „visok stepen neizvesnosti usled pregrejanih valuacija na tržištima akcija, pretnju inflacije i potrebu za čuvanjem vrednosti i diversifikacijom, zlato je, kao sigurna luka, bolje pozicionirano nego srebro“, tvrdi Kaminski. Osim toga, srebro ima širu primenu u industrijskoj proizvodnji, a kako su proizvodna i prerađivačka industrija, naročito u Kini, doživele određeni pad, „nije čudo da srebro kaska za zlatom“.

Pa ipak, usled pomenutih predviđanja, cena srebra na berzi bi mogla da se promeni i poraste do kraja godine, što je svakako sjajna vest za investitore. Pogledajte i kako se menjala cena za srebro u poslednjih 10 godina.

Grafikon prikazuje kretanje cene srebra po unci u poslednjih 10 godina.
macrotrends.com

 

Kako deficit ponude utiče na porast cene srebra po gramu?

Spina ističe da će predviđene stalne nestašice u ponudi dovesti do „ozbiljnog pritiska na fizičke zalihe ovog plemenitog metala“.

Ove godine se predviđa rast globalne tražnje za srebrom od 1%, to jest na 1,2 milijarde unci, što bi, prema Institutu za srebro, bio drugi po visini iznos u zabeleženoj istoriji. Institut taj predviđeni rast pripisuje „pojačanoj kupovini srebra za potrebe industrijske proizvodnje“.

U međuvremenu se predviđa da globalna ponuda srebra ove godine poraste za 3%, na najviši nivo u poslednjih 8 godina, u iznosu od 1,02 milijarde unci. Kako se tvrdi, glavni izvor tog rasta je proizvodnja u rudnicima – čiji je očekivani rast 4%, na 843 miliona unci – što je najviša proizvodnja od 2018. godine.

Institut za srebro predviđa deficit ponude srebra (Sverdrup, H., Koca, D., & Ragnarsdóttir, K. (2014). Investigating the sustainability of the global silver supply, reserves, stocks in society and market price using different approaches.) četvrtu godinu u nizu, pri čemu će deficit u 2024. godini po predviđanjima iznositi 176 miliona unci.

Godišnja globalna ponuda srebra je u poslednjih 10 godina bila „relativno stabilna“ i iznosila je oko milijardu unci, piše Imaru Casanova, portfolio menadžer za zlato i plemenite metale društva VanEck.

U kojoj industriji tražnja može uticati da se prodajna cena srebra poveća?

Prema podacima Instituta za srebro, tražnja za srebrom raste u proizvodnji solarnih ćelija, koje pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju (Kato, Y., Ono, L., Lee, M., Wang, S., Raga, S., & Qi, Y. (2015). Silver Iodide Formation in Methyl Ammonium Lead Iodide Perovskite Solar Cells with Silver Top Electrodes.). Ta tražnja u industriji solarnih panela znači da rast postoji u jednom od glavnih svetskih izvora obnovljive energije, ističe Casanova.

Implikacije za srebro su jasne, s obzirom na predviđeni rast tražnje za solarnim panelima u narednih pet godina i duže, „a malo je verovatno da će ponuda ovog plemenitog metala rasti istom brzinom kao tražnja“, tvrdi Casanova. Ta rastuća tražnja u industriji solarnih panela veoma je značajna za jednu industriju koja je „vrlo neelastična po pitanju ponude.“ Usled povećane tražnje i neadekvatne ponude, procena je da će posledično doći i do toga da se cena srebra u zlatarama poveća.

Saznajte i koji su još razlozi osim ponude i tražnje važni indikatori koji usmeravaju stručnjake ka mišljenju da će cena srebra 925 po gramu skočiti u našem blogu gde smo objasnili zašto treba ulagati u srebro.

Snažne indikacije za kupovinu (Screaming buy) – srebro cena po gramu se povećava?

Iako se na naslovnim stranama uglavnom pojavljuju informacije o zlatu, ne ispuštajte srebro iz vida. Ukoliko vas zanima prodaja srebra cena je trenutno više nego povoljna u odnosu na buduća predviđanja.

„Ne samo da imamo, s jedne strane tražnju za srebrom za potrebe proizvodnje zelene energije, a sa druge strukturni deficit ponude, već i, sa tačke gledišta trendova iz prošlosti, odnos cena za srebro i zlato pokazuje da je srebro u ogromnoj meri potcenjeno“, navodi Spina.

„Sa monetarne tačke gledišta, odnos cena za srebro i zlato bliži se 90 unci – što znači da je potrebno 90 unci srebra da se kupi jedna unca zlata – a to je vrlo snažna indikaciju za kupovinu srebra“, tvrdi Spina.

On navodi i da je velika verovatnoća da će doći do proboja u kojem će cene srebra skočiti iznad 30 dolara i više, da bi ova razlika u cenama počela da se smanjuje. Svi su izgledi da će špekulanti i ulagači tada pojuriti na srebro, „smanjiti postojeće zalihe i okrenuti novi list“ u odnosu na višak srebra koji već neko vreme „curi“ iz fondova kojima se trguje na berzi, navodi Spina.

Kada se prodavci iz zapadne hemisfere pretvore u kupce, to će postati „konkurentno tržište za dobavljače, a cena od 35 [do] 50 dolara po unci…ove godine postaje realna mogućnost“, istakao je Spina.

Bilo da se odlučite za zlato ili srebro kao predmet vaših investicija, prodaja zlata i srebra se uz naš Zlatni Standard, društvo za trgovinu plemenitim metalima, obavlja praktično i efikasno. Pogledajte ponudu i pošaljite upit!

Ukoliko se pogleda sadašnja ponuda za gram srebra 925 cena bi u narednih nekoliko godina mogla značajno da se poveća, te sadašanja kupovina donese i profit.