Cena zlata u Srbiji u 2024. godini – najnovije informacije i analiza trendova

cena-zlata-2024
Sadržaj

Zlato je vekovima simbol bogatstva, dobrog ukusa, prestiža, ali i kulture, vrednosti i sigurnosti. Tako je i danas. Zlato, do dana današnjeg, nastavlja da igra ključnu ulogu u investicionim strategijama, kako širom sveta tako i u Srbiji. Zbog uticaja globalnih ekonomskih kretanja, cena zlata u Srbiji prolazi kroz različite faze, pa je tako 2024. godina posebno značajna za ulagačei analitičare. Cena zlata u 2024. godini, iako smo skoro zakoračili u nju, već je intrigantna tema i aktuelno pitanje.

Aktuelna cena zlata

Na početku 2024. godine, cena zlata u Srbiji pokazuje određene trendove. Važno je da ih dobro upoznamo i dobro razumemo. Cene su podložne promenama usled globalnih ekonomskih faktora, političkih dešavanja i nivoa inflacije, što direktno utiče na investicione odluke pojedinaca i kompanija. Što je sve, naravno, i logično.

Faktori koji utiču na cenu zlata

Globalna ekonomija

Promene u globalnoj ekonomiji, značajno utiču na cenu zlata. Promene u globalnoj trgovini, recesije ili ekonomske nestabilnosti, značajno utiču na cenu zlata, kao i odluke investitora usled njihove percepcije zlata kao „sigurne luke“. Cena zlata često je povezana sa vrednošću američkog dolara, pa tako cena zlata raste kad dolar slabi i obrnuto. Takođe i kamatne stope centralnih banaka imaju bitan uticaj na cenu zlata, i to naročito realne kamatne stope. Niže kamatne stope čine zlato atraktivnijim, usled relativne bezbednosti plasmana, dok više kamatne stope smanjuju privlačnost zlata kao investicije.

Inflacija

Zlato je tradicionalni zaštitnik od inflacije. U periodima visoke inflacije, kupovna moć valuta opada i tada investitori prelaze na zlato kao sigurnost. To povećava potražnju za zlatom i podiže cenu dragocenog metala. Sa porastom cena roba i usluga, zlato zadržava svoju vrednost bolje yd papirnog novca.

Ponuda i potražnja

Kretanja u ponudi i potražnji zlata, uključujući rudarsku proizvodnju i kupovinu zlata od strane centralnih banaka, takođe igraju ključnu ulogu u određivanju cene.

Globalni uticaji i lokalne specifičnosti

Cena zlata u 2024. godini, kretaće se pod uticajem globalnih ekonomskih faktora. U Srbiji, ovi globalni pokretači kombinuju se sa lokalnim ekonomskim uslovima i kreiraju jedinstveno tržište za zlato. Globalni uticaji su razni geopolitički događaji, kamatne stope, inflacija itd. Najveći proizvođači zlata su Kina, Rusija, Australija, SAD i svaka od ovih zemalja ima svoje specifičnosti u pogledu tehnike rudarenja, regulatornih zahteva i ekoloških uticaja. Postoje lokalne specifičnosti, carinske tarife i kontrole trgovine, koje utiču na troškove i dostupnost zlata u određenim regionima. U nekim kulturama, zlato se koristi u tradicionalnim obredima i poseduje veliku simboličku vrednost – na primer, Indija i Kina. Svaka zemlja ima svoje zakone i propise koji se odnose na rudarenje, trgovinu, posedovanje zlata i oni variraju i utiču na lokalnu dinamiku zlata.

Trendovi na tržištu zlata u 2024.godini

Trendovi na tržištu zlata su dinamični, podložni promenama i menjaju se u skladu sa promenama u globalnoj ekonomiji i geopolitičkim dešavanjima. Rast američkog javnog duga garantuje da će Federalne rezerve, odnosno američka centralna banka, morati da spušta kamatne stope u 2024. godini, što je u prošlosti uvek bio signal nadolazećeg rasta cene zlata. Cena zlata, investiciona potražnja, uloga centralnih banaka, geopolitički događaji, ekonomski faktori, rudarska proizvodnja, tehnološka i industrijska potražnja, promene u regulativama: sve su to trendovi koji manje više utiču na tržište zlata. Ovi trendovi, prisutni su godinama i očekuje se da će oblikovati tržište zlata i u budućnosti. Cena zlata, krajem 2023. godine iznosila je oko 1880 evra po finoj unci, što je nekih 60 evra po gramu, dok je za kilogram zlata bilo potrebno oko 60.000 evra. Trend rasta vrednosti zlata pokazuje da će cena zlata nastaviti da raste i u ovoj godini. Analitičari očekuju da će u 2024. godini cena zlata iznositi 2.250 evra za uncu ili 72 evra po gramu, a oko 72.000 evra po kilogramu zlata (što je godišnji rast od oko 15-20%).

Saveti za potencijalne investitore

Zašto želim da ulažem u zlato? Prvo razmislite o ovom pitanju. Odgovor će uticati na izbor oblika vašeg ulaganja. Zlato je odličan dodatak vašem portfoliju: ipak, ne treba da stavljajte sve svoje finansijske resurse u jednu investiciju. U zlato možete investirati na razne načine, uključujuči fizičko zlato (zlatne poluge, zlatni dukati), zatim kroz ETF-ove, zlatne futures ugovore i zlatne rudarske akcije. Svaki oblik investicije nosi svoje rizike i postiže određene ciljeve. Kada birate investiciju u zlato, ne zanemarujte troškove i neknade koje su povezane sa određenim investicionom proizvodom. Proučite ih sve. Razmislite i o dužem roku, tj. investirajte u zlato na duži vremenski period, jer je dugoročna strategija isplativa. Budite u toku, pratite tržišne trendove, ekonomske faktore, geopolitičke događaje, jer utiču na cenu zlata. Pridržavajte se zakona i regulativa u vezi posedovanja i trgovine zlatom. U našem narodu postoji mudra izreka – „strpljen spašen“. Ne žurite, budite strpljivi, ne reagujte impulsivno na eventualne kratkoročne fluktuacije cena. Ne brinite previše jer, zlato je ipak zlato.

Najpopularniji proizvodi od investicionog zlata u Srbiji

Investiciono zlato je veoma privlačno za mnoge investitore u Srbiji. I u našoj zemlji, kao i svuda, investiciono zlato nudi sigurnost u nestabilnim ekonomskim vremenima. Na popularnost određenih proizvoda od zlata utiču faktori pristupačnosti, likvidnosti, i naravno, individualni faktori investitora. Potražnja za investicionim zlatom u našoj zemlji je uravnotežena i zadovoljavajuća. Od pandemije Covid-19, uočavamo kontinuirano interesovanje za investiciono zlato. Primećuje se malo odstupanje u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu, kada je najveća potražnja bila za zlatnim pločicama od 1, 2 i 5 grama. Zašto? Zlatne pločice su zgodno dizajnirane, imaju oblik kreditnih kartica. Svi oni koji su raspolagali određenom svotom novca, ali ne u iznosima za kupovinu neke nekretnine, odlučili su se za zlatne pločice. Drugu polovinu 2023. godine obeležila je malo veća potražnja za zlatnim polugama od jedne fine unce (31,1 gram) do 50 grama. Investitori u Srbiji menjali su afinitete i potraživali su veće proizvode od zlata, proizvođača Argor-Heraeus i C. Hafner. Ono što je ustaljeno u Srbiji, jeste stalna potražnja za zlatnim dukatima Franc Jozef. Zlatni dukat Franc Jozef, jedan je od najpoznatijih dukata u Evropi. Potiče iz Austrije i ima bogatu istoriju i tradiciju. U Srbiji, najprodavaniji je Veliki dukat Franc Jozef od 13,96 grama. Zlatni dukat Bečka filharmonija od jedne unce je najtraženiji u Srbiji, ali i u svetu. Zašto je ovaj dukat tako omiljen? Zlatni dukat Bečka filharmonija se proizvodi od čistog zlata (finoće 999,9 – odnosno 24 karata) i spada u najstarije na svetu. Izuzetnog je dizajna i simboliše umetnost i zlatnu kulturu prošlosti, ali i sadašnjosti, Austrije.

Perspektive ulaganja u zlato u Srbiji

Ulaganje u zlato u 2024. godini, u Srbiji predstavlja primamljivu i intrigantnu priliku. Perspektiva investiranja u 2024. godini zavisi od kako globalne tako i od lokalne ekonomske situacije, politike, inflacije itd. Zlato ima tendenciju rasta. Ako postoji bilo kakva zabrinutost u vezi sa inflacijom u našoj zemlji, okrenite se zlatu. U Srbiji, u 2024. godini, zlato će biti vaš najbolji prijatelj koji će vam pomoći da očuvate vrednost vaše imovine i sačuvate njenu kupovnu moć. Investirajte u zlato jer su geopolitičke tenzije sve veće, kako u regionu, tako i u celom svetu. Dodavanjem zlata, diversifikujte svoj portfolio i smanjite sve rizike. Što se tiče zakona i propisa o posedovanju i trgovini zlatom u Srbiji, oni se nisu menjali. Od kako je 2021. godine ukinut zakon koji je obavezivao da zlato koje ulazi u zemlju prođe proveru Direkcije za mere i dragocene metale, mi nemamo sistemsku kontrolu kvaliteta. To znači, da investitori moraju biti dodatno oprezni i da svoja ulaganja povere isključivo proverenim prodavcima investicionog zlata. U 2024. godini, lokalni tržišni uslovi su manje-više isti, ali se vi svakako dobro informišite. Možete se konsultovati sa finansijskim savetnikom, koji ima znanje i razume specifičnosti tržišta u Srbiji.

Često postavljana pitanja o ceni zlata u Srbiji u 2024. godini

Kako se određuje cena zlata na tržištu?

Cenu zlata oblikuje ogromno svetsko tržište, gde učesnici kupuju, prodaju i trguju zlatom. Primarno tržište zlata je Londonska berza metala (LBMA i LME), gde se cene formiraju dva puta dnevno, u dolarima, funtama i evrima. Pored ove berze, važne su i berze u Hong Kongu, Sidneju i Njujorška trgovačka berza (NYMEX). Cenu zlata na tržištu određuju i geopolitička dešavanja, svetska ekonomija, krize, inflacije i ratovi. Svakako, cena zlata na tržištu je vrlo promenljiva i može se pratiti putem finansijskih portala i vesti, putem berzanskih platformi, mobilnih aplikacija, e-trgovina, zvaničnih institucija, kao i kod lokalnih zlatara i trgovaca.

Da li je 2024. godina dobar trenutak za investiranje u zlato?

Konkretan odgovor nećete dobiti nigde, u smislu da ili ne. Međutim, preporuke za investiranje u zlato u 2024. godini, uglavnom su pozitivne. Investirajte u zlato. Investiranje u zlato je pametan potez u neizvesnim ekonomskim vremenima kao zaštita od inflacije i valutnih devalvacija. Vremena su takva, da su ekonomski neizvesna i nesigurna. Da li će u svetu biti bolje? Malo je optimista. Zlato je sigurna luka, čuvar i zaštitnik. Trend je takav, da će se rast cene zlata nastaviti. To su jasni pokazatelji. Međutim, važno je pratiti ekonomske indikatore i savetovati se sa finansijskim savetnikom pre donošenja odluka o investiranju, upravo da bi vaša investicija bila vama na korist.

Koje su prednosti držanja zlata kao dela investicionog portfolija?

Dodavanje zlata u vaš investiciono portfolio pomaže smanjenju rizika i povećava stabilnost vaših investicija. Prednost je velika. Kada dodate zlato u vaš portfolio, vi doprinosite ravnoteži između više vrsta investicija, jer kad jedna investicija oslabi, druga poraste. Zlato pruža zaštitu vašem portfoliju od gubitaka, pre svega u vremenima ekonomskih kriza i globalne nestabilnosti.

Kako mogu kupiti zlato u Srbiji, u 2024. godini?

U 2024. godini, u Srbiji, zlato možete kupiti kao i do sad. Malo toga se promenilo. Kad je kupovina fizičkog zlata u pitanju, tu su zlatare, online trgovine, online trgovci i platforme koje nude zlato na internetu. Takođe, možete ulagati u zlatne investicione fondove ili kupiti zlato na berzi preko ETF-ova, koji prate cenu zlata. Šta god izabrali, obratite pažnju na cene i autentičnosti proizvoda i naravno, konsultujte se sa stručnjacima.

Kako se prate aktuelne cene zlata?

Aktuelne cene zlata možete pratiti preko finansijskih novina, specijalizovanih web sajtova za praćenje cena plemenitih metala, kao i na platformama za trgovanje i berzama gde se trguje zlatom.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!

Koristimo kolačiće kako bismo unapredili funkcionalnost našeg sajta. Pritiskom na dugme prihvatate korišćenje kolačića.