Investiranje u zlato: Unca zlata kao najpopularniji investicioni format

unca-zlata
Sadržaj

Kada razmišljamo o investiranju, razne opcije nam padaju na pamet. Jedan od najstarijih i najtrajnijih oblika ulaganja je investiranje u zlato, u svojoj fizičkoj formi. Štedni depoziti, akcije, obveznice, nekretnine, kriptovalute – sve su to popularni načini ulaganja novca, ali zlato je ipak zlato. U ovom tekstu, istražićemo zašto je zlato vredna investicija i kako se unca zlata izdvojila kao standardan format.

Da li ste i sami nekada razmišljali o investiranju u zlato? Da li znate šta je to unca zlata i zašto je tako popularna među investitorima? Bez obzira na vaše iskustvo sa zlatom, na vaša interesovanja, u ovom tekstu ćete naći mnogo informacija i odgovora o investicionom zlatu, posebno o unci zlata. Saznaćete i da je zlato najpoželjnije sredstvo za investiranje, a i kako najbolje da iskoristite njegovu vrednost.

Značaj unce zlata

Istorijat i standardizacija

Pre sveha, da istražimo kako je unca postala standard u trgovanju zlatom. Unca zlata je jedinica za merenje mase koja se koristi širom sveta i ima dugu istoriju. Poreklo unce datira unazad vekovima, kada su civilizacije koristile različite mere za zlato. Da bi se olakšala trgovina i uspostavila globalna standardizacija, unca zlata je postala opšteprihvaćena merna jedinica.

Oznaka za uncu je „oz.“ od italijanske reči „onza“ što znači unca.

Jedna fina unca (to jest „troy ounce“) zlata ekvivalentna je tačno 31,1034768 grama i koristi se kao referentna tačka za cenu zlata na globalnim tržištima. Ova standardizacija omogućava investitorima širom sveta da lako razumeju i porede cene zlata, bez obzira gde se nalaze. Zlato se tradicionalno meri u finim uncama, a tržišna cena cena zlata se često navodi po finoj unci.

Treba biti oprezan, i razlikovati finu uncu (to jest „troy ounce“) od standardne unce. Jedna standardna unca ima 28,3495231 grama, dok fina unca ima 31,1034768 grama. Svakako, razlika od 2,7539537 grama nije zanimarljiva kada se radi o kupoprodaji zlata, tako da obavezno treba voditi računa o mernim jedinicama kada pregovarate sa trgovcima.

U ovom tekstu, kada koristimo termin „unca“, u suštini mislimo na finu uncu (to jest „troy ounce“).

Praktičnost i pristupačnost

Pored istorijskog značaja, unca zlata je praktična i pristupačna za investitore. Ovo su ključni razlozi zašto je unca zlata omiljeni format:

1. Likvidnost

Unca zlata je likvidna investicija, što znači da možete lako kupiti i prodati unce zlata na tržištu. Ovo omogućava investitorima da brzo konvertuju svoje zlato u gotovinu, po aktuelnim tržišnim cenama.

2. Lakoća skladištenja

Unca zlata u obliku poluge ili zlatnika se lako skladišti i čuva, tako da je možete držati kod kuće u sefu, možete zakupiti sigurnosni sef u banci ili koristiti usluge profesionalnih čuvara zlata. Upravo zbog ove jednostavnosti, unce zlata su privlačne za različite profile investitora. Primera radi, okvirne dimenzije standardnih LBMA akreditovanih poluga od 1 unce su 42mm x 24mm, a debljine je oko 1,8mm.

3. Fizički format

Investitori često žele da poseduju zlato u fizičkoj formi, to jest u obliku zlatnih poluga ili zlatnih dukata/zlatnika. To fizičko prisustvo investicionog zlata svakako pruža osećaj sigurnosti i osećaj da poseduje stvarna vrednost.

Prednosti investiranja u zlato

Hedging za i zaštita od inflacije

Koje su to glavne prednosti investiranja u zlato? Ključna i najvažnija prednost investicionog zlata je njegova sposobnost da služi kao HEDŽ (zaštita) protiv inflacije. Inflacija je povećanje cena roba i usluga tokom vremena, što smanjuje vrednost dekretnog („štampanog“) novca. Zlato pruža zaštitu od nepredvidivih ekonomskih šokova i kroz vreme njegova vrednost raste.

Kako investiciono zlato štiti od inflacije? Kada vrednost valute počne da pada zbog inflacije, cena zlata počinje da raste. Kako? Ako ste investirali u zlato kao deo vašeg portfolija, vrednost vašeg ulaganja će rasti kako inflacija bude napredovala. Tako će investiciono zlato čuvati kupovnu moć vašeg kapitala odnosno ušteđevine.

Dugoročna vrednost

Pored zaštite od inflacije i drugih ekonomskih kriza, zlato nudi i potencijal za dugoročni rast vrednosti. Istorija cene investicionog zlata pokazuje da je vrednost zlata često rasla tokom vremena. Upravo to ga je činilo atraktivnom opcijom za investitore koji imaju dugoročan investicioni horizont.

Da biste bolje razumeli dugoročni potencijal vrednosti zlata, iznećemo jedan istorijski podatak. U periodu od poslednjih 20 godina, cena zlata u evrima porasla je za oko 463%, drugim rečima ponderisana prosečna godišnja stopa rasta je bila oko 9%. Zvuči neverovatno, ali ovo impresivno povećanje vrednosti privuklo je mnoge investitore koji su prepoznali potencijal zlata kao dugoročne investicije.

Kako investirati u zlato

Izbor između novčića i poluga

Želim da investiram u zlato, ali ne znam kako. Ovo je česta nedoumica, jer se suočavate sa izborom između zlatnih poluga i zlatnih dukata. Obe opcije investicionog zlata imaju svoje prednosti i svoje mane.

Zlatni dukati

Zlatni dukati su popularan izbor za investitore koji žele fizički da poseduju zlato. Zlatni dukati imaju estetsku vrednost i raznolikost dizajna. Zlatne dukate često izdaju strane vlade. Najpoznatiji zlatni dukati su Zlatni Američki Orao, Kanadski Javorov List i Južnoafrički Krugerrand.

Koje su prednosti investiranja u zlatne dukate?

 • Zbog manje težine dukata, možete kupiti manje količine zlata.
 • Veća likvidnost dukata zbog veće popularnosti i potražnje.
 • Dukati su estetski privlačniji, a pojedini imaju dodatnu kolekcionarsku/numizmatičku vrednost.

Treba imati na umu i to da zlatni dukati mogu imati relativno više marže u ceni, u odnosu na aktuelnu tržišnu cenu zlata.

Zlatne poluge

Zlatne poluge su velike šipke ili ploče od zlata, koje uglavnom nemaju estetske detalje. Zlatne poluge imaju čistije zlato u odnosu na zlatne dukate, i niže marže u ceni. Zlatne poluge spadaju među najpopularnije investiciono zlato, a proizvode se i u težinskom formatu unca. Dostupne su u različitim težinama, a unca zlata je jedan od najčešćih I najtraženijih formata. Investitori kojima treba veća količina zlata, često se okreću zlatnim polugama.

Koje su prednosti investiranja u zlatne poluge?

 • Niže marže u ceni u odnosu na zlatne dukate.
 • Veće količine zlata po jedinici, što je povoljnije za velike investitore.
 • Jednostavno skladištenje zbog kompaktnih dimenzija poluga.

Kriterijumi za izbor

Koji su ključni kriterijumi za odabir investicionog zlata?

1. Čistoća

Čistoća zlata je izuzetno važna. Investiciono zlato uglavnom ima visok stepen čistoće, izražen u karatima. Najčistije zlato je zlato od 24 karata, jer sadrži 99,99% čistog zlata. Pre svake kupovine, obavezno proverite čistoću zlata.

2. Autentičnost

Pri kupovini zlata, posebno od nepoznatih izvora, važno je da budete sigurni u njegovu autentičnost. Upravo radi vaše bezbednosti, uvek kupujte od pouzdanih trgovaca i proverite autentičnost zlatnih poluga i zlatnih dukata.

3. Trgovačka margina u ceni

Razmotrite maržu u ceni koju plaćate iznad aktuelne berzanske cene zlata. Niža marža predstavlja bolju vrednost za vaš uloženi novac. Ipak, imajte na umu da se marža često razlikuje između zlatnih poluga i zlatnih dukata.

4. Proizvođač

Ako se odlučite da investirate u zlatnih dukate, obavezno istražite proizvođače. Dukati izdati od strane uglednih vlada ili institucija često su najsigurniji izbor.

Trendovi i prognoze za tržište zlata

Analiza tržišta

Da bismo doneli dobru i informisanu odluku o investicionom zlatu, važno je ispratiti i razumeti trenutne trendove na tržištu, to jest kako se oni odražavaju na vrednost i potražnju za zlatom.

Buduće prognoze

Osim analize trenutnog stanja na tržištu, važne su i buduće prognoze vezane za zlato. Mnogi stručnjaci predviđaju kako će se kretati cena zlata u budućnosti, iako nijedna prognoza nije sigurna. Ako razmotrite različite perspektive, sigurno ćete lakše i sigurnije isplanirati svoje investiranje u zlato.

Unca zlata kao najbolji investicioni format

Unca zlata je jedan od najpopularnijih investicionih formata za mnoge investitore zbog niza jedinstvenih prednosti koje nudi, i pre svega globalno prepoznatog formata koji je najlikvidniji. Koji su to dodatni razlozi koji čine uncu zlata izuzetno atraktivnom za investiranje?

 1. Globalno prihvaćena merna jedinica: Unca zlata je globalno priznata i standardizovana merna jedinica u trgovini zlatom. Nezavisno od geografske lokacije, unca zlata ima svoju prepoznatljivu vrednost, što olakšava međunarodnu trgovinu i investiranje.
 2. Likvidnost: Zlatne unce su visoko likvidne. Relativno lako ćete ih pretvoriti u gotovinu u bilo kom delu sveta. Ključna stvar za investitore, koji traže brz i efikasan pristup svojim sredstvima u slučaju potrebe, jeste upravo likvidnost i utrživost.
 3. Diversifikacija portfolija: Investiranje u unce zlata pruža odličnu diversifikaciju portfolija. Zlato često ima obrnuti odnos s drugim klasičnim investicijama, akcijama i obveznicama. To znači da zlato deluje kao zaštita u nestabilnim tržišnim uslovima.
 4. Očuvanje vrednosti: Kroz istoriju, zlato je pokazalo svoju sposobnost da očuva vrednost, posebno u vremenima inflacije ili finansijskih kriza. Kao takvo, zlato se smatra tipom imovine koja pruža „sigurno utočište“ u toku perioda ekonomske nesigurnosti i geopolitičkih tenzija.
 5. Manja volatilnost: U poređenju s drugim investicionim opcijama, zlato generalno ima manju volatilnost. Bez obzira što cena zlata može varirati, zlato tradicionalno pokazuje manje oscilacije vrednosti u odnosu na druge klase imovine.
 6. Jednostavnost investiranja: Investiranje u unce zlata je jednostavno. Zlato se može kupiti u fizičkom obliku (poluge i dukati) ili preko finansijskih instrumenata/hartija od vrednosti koji prate cenu zlata (zlatni ETF-ovi).
 7. Dugoročni potencijal rasta: Istorija pokazuje da zlato ima dugoročni potencijal rasta. Zlato je resurs čije je izvlačenje i iskopavanje ograničeno, a čija potražnja stalno raste.
 8. Materijalnost i opipljivost: Za razliku od mnogih drugih investicija, zlato je fizička imovina. Ovaj aspekt opipljivosti pruža dodatnu sigurnost i zadovoljstvo mnogim investitorima.

Šta čini uncu zlata popularnim investicionim formatom?

Unca zlata je popularna zbog svoje standardizovane težine. Takođe, popularna je i zbog međunarodne prepoznatljivosti. Unca zlata predstavlja laku i praktičnu opciju za investitore koji žele da ulažu u fizičko zlato. Istovremeno, unca zlata pruža zadovoljavajuću izloženost u smislu vrednosti za veće ulagače, a opet je i dovoljno mala da ostane pristupačna za manje investitore.

Koliko tačno iznosi unca zlata?

Jedna fina unca zlata iznosi približno 31,1 grama, što je standardna mera za trgovanje zlatom na globalnom nivou. Vodite računa da „finu“ uncu, ne pomešate sa „standardnom“ uncom: u finoj unci se nalazi dodatnih 2,7539537 grama.

Zašto investitori preferiraju zlato umesto drugih metala ili imovine?

Zato što je zlato tradicionalno sigurno utočište za očuvanje kupovne moći. Pre svega, u vremenima ekonomske nestabilnosti i inflacije. Zlato je otporno na inflaciju, ima dugoročnu vrednost i globalno priznanje. Zlato je privlačan izbor za diversifikaciju investicionog portfolija.

Da li je bolje investirati u zlatne dukate ili zlatne poluge?

Zlatne poluge ili zlatni dukati, ipak zavisi od individualnih težnji i okolnosti svakog ulagača. Zlatni dukati ponekad imaju, na svoju suštinsku vrednost metala, još i dodatnu kolekcionarsku/numizmatičku vrednost. Zlatne poluge uglavnom prate berzansku vrednost zlata. Unce zlata su dostupne u oba formata, što investitorima svakako pruža fleksibilnost.

Kako se određuje cena unce zlata?

Cena unce zlata se određuje na osnovu trenutnih tržišnih uslova. Tu su uključeni globalni ekonomski faktori, globalna potražnja i relativne vrednosti globalnih valuta.

Da li postoji rizik u investiranju u unce zlata?

Postoji određeni rizik, kao i kod svake investicije. Cene zlata mogu oscilirati zbog različitih tržišnih faktora. Ipak, zlato se kroz istoriju pokazalo kao stabilna investicija na duge staze.

Gde se može kupiti unca zlata?

Unce zlata se mogu kupiti kod ovlašćenih trgovaca plemenitim metalima, preko Internet platformi za trgovanje, u bankama u inostranstvu koje nude investicione proizvode, ili kod specijalizovanih brokera za plemenite metale.

Kako se čuva unca zlata?

Unce zlata se uglavnom čuvaju u sefovima, bankama ili kod specijalizovanih depozitara. Uvek se adekvatno osigurajte, kako bi bili zaštićeni od krađe, oštećenja i drugih rizika.

Da li je unca zlata dobra dugoročna investicija?

Zlato se smatra dobrom dugoročnom investicijom, posebno kao zaštita od inflacije i za diversifikaciju investicionog portfolija. Još jednom napominjemo da je važno pažljivo razmotriti i sve istražiti pre donošenja odluke o investiranju.

Da li vrednost unce zlata prati inflaciju?

Istorijski gledano, zlato se posmatra kao zaštita protiv inflacije, jer njegova vrednost raste sa padom vrednosti „papirnog“ odnosno dekretnog novca.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra. U novembru 2023. godine, Zlatni Standard je postao Official Partner kraljevske kovnice The Royal Mint iz Velike Britanije.

Zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem naše Internet prodavnice ili u napšim prostorijama u centru Beograda u Balkanskoj 2 (u blizini hotela Moskva). Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!

Koristimo kolačiće kako bismo unapredili funkcionalnost našeg sajta. Pritiskom na dugme prihvatate korišćenje kolačića.