Švajcarska investiciona banka UBS povisila je svoju prognoziranu cenu za zlato nakon rekordnog rasta cene dragocenog metala

Švajcarska investiciona banka UBS povisila je svoju prognoziranu cenu za zlato
Sadržaj

Švajcarska investiciona banka UBS povisila je svoju prognoziranu cenu za zlato nakon rekordnog rasta cene dragocenog metala, izazvanog očekivanim smanjenjem kamatne stope Federalnih rezervi i slabljenjem američkog dolara.

Glavni faktori koji stoje iza pozitivnih očekivanja za cenu i pokazuju da je ovo zlatno doba za zlato, uključuju slabljenje ekonomskih podataka iz SAD, povećanu tražnju za zlato od strane globalnih centralnih banaka i tekuće geopolitičke neizvesnosti.

UBS je podigao svoju prognozu cene na 2.500 dolara za finu uncu zlata do kraja septembra (+7% na trenutnu cenu), sa 2.400 dolara finu uncu. Pored toga, globalna investiciona banka očekuje da će cene nastaviti da rastu, dostižući 2.600 USD/oz (+11% na trenutnu cenu) do kraja 2024. i 2.700 USD/oz (+15% na trenutnu cenu) do kraja juna 2025. godine.

Koji su pokretači očekivanog porasta cene za zlato?

Tim glavnog investicionog direktora UBS-a (CIO) objasnio je u izveštaju klijentima da su cene 20. maja porasle na rekordnih 2.450 dolara/oz, podstaknute očekivanjima smanjenja stope Federalnih rezervi i slabljenja američkog dolara zbog slabijih američkih ekonomskih podataka. Ovaj porast doveo je do značajnih revizija prognoza cena za zlato, odražavajući razvoj ekonomskog pejzaža. UBS-ovi analitičari ističu nekoliko ključnih pokretača za očekivani rast cene zlata, koji takođe možete pratiti iz dana u dan klikom na link na našoj stranici:

#1 Slabiji američki ekonomski pokazatelji

Slabiji američki ekonomski pokazatelji doveli su do preispitivanja očekivanja o smanjenju stope Federalnih rezervi, pri čemu tržišta novca sada očekuju ublažavanje za približno 40 baznih poena u 2024. godini, u odnosu na 28 baznih poena krajem aprila. Niže kamatne stope obično podstiču prilive sredstava u fondove kojima se trguje na berzi (ETF), podstičući potražnju za zlatom.

#2 Prognoza tražnje za zlatom je podignuta

Prognoza tražnje za zlatom od strane centralnih banaka u 2024. je podignuta na 950–1.000 metričkih tona, u odnosu na prethodnu procenu od 800–850 metričkih tona. U prvom kvartalu zabeležena je rekordna kupovina od 290 metričkih tona. Uprkos nedavnom usporavanju kupovine Narodne banke Kine (PBOC), švajcarski trgovinski podaci ukazuju na nastavak snažne kupovine iz Kine.

Rezultati ankete o zlatnim rezervama

Svetski savet za zlato upravo je završio Anketu o zlatnim rezervama Centralne banke za 2024. Centralne banke su poslednjih godina bile značajni kupci zlata u uslovima ekonomske i geopolitičke neizvesnosti. Istraživanje Svetskog saveta za zlato, koje je bazirano na odgovorima 70 centralnih banaka, pokazuje sledeće:

  • Sentiment centralnih banaka prema zlatu je i dalje veoma visok: 29% ispitanika kažu da će dodati još zlata u narednih 12 meseci, a 81% kaže da će zvanične rezerve zlata sveukupno rasti u istom periodu;
  • Optimizam prema budućoj ulozi zlata u globalnim rezervama nastavlja da raste, pri čemu 69% kaže da će udeo zlata u rezervama biti veći za pet godina u poređenju sa 62% prošle godine;
  • Uloga zlata kao dugoročnog skladišta vrednosti je primarni razlog zbog kojeg centralne banke drže zlato, a zatim sledi učinak zlata u vreme krize. Saznajte i kako se određuje i šta je tačna vrednost zlata;
  • Došlo je do značajnog porasta u tome kako centralne banke naprednih ekonomija („developed markets“) gledaju na ulogu zlata, pri čemu su njihove perspektive sada mnogo bliže perspektivama centralnih banaka tržišta u razvoju („emerging markets“).

 

Na kraju, tim UBS CIO je naveo da se očekuje da će tekuće geopolitičke neizvesnosti, uključujući izbore u SAD, sukobe na Bliskom istoku i u Ukrajini i pojačane trgovinske tenzije između SAD i Kine, održati privlačnost zlata kao sigurnog utočišta.

Ukoliko i vaša odluka bude kupovina ovog plemenitog metala, prodaja zlata se uz naš Zlatni Standard obavlja bezbedno i praktično.

Pogledajte ponudu za zlatne pločice i zlatne poluge, pošaljite nam upit i napravite pametnu investiciju ili nekome poklonite vredan dar.